banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
nani almaecet gumicukor

Az, hogy mit eszünk, befolyásolja egészségünket: a lencse, a fahéj, a melasz, a rozs vagy a köles fogyasztása segíthet a cukorbetegség természetes kezelésében.

Az, hogy mit eszünk, befolyásolja egészségünket, és a lencse, fahéj, melasz, rozs vagy köles fogyasztása segíthet a cukorbetegség természetes kezelésében.

Olajbogyó

Az olajbogyót gyakran használjuk ételek ízesítésére vagy díszítésére, míg az olívaolajat főzésre. Bárhogyan is fogyasztjuk az olívát, magas a tápértéke. Ezek a fekete vagy zöld, dió alakú gyümölcsök erős gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek megvédhetnek a szívbetegségtől, ráktól és más gyulladásos betegségektől, például asztmától és ízületi gyulladástól. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy ha az egészségtelen zsírokat az étrendben egészséges olívaolajjal helyettesítjük, az LDL-koleszterinszint 18 százalékkal csökkenhet. Egy vizsgálat azt is megállapította, hogy az olívalevél kivonata segített csökkenteni a vérnyomást magas vérnyomásban szenvedőknél. Az olajbogyó gazdag egyszeresen telítetlen omega-9 zsírsavban, olajsavban.

Fahéj

A fahéj fő hatóanyaga a metil-hidroxi-kalkon polimer, egy egyedülálló illóolaj, ami különleges és változatos gyógyászati tulajdonságait adja. Tanulmányok kimutatták, hogy a fahéj képes szabályozni a vércukorszintet. Úgy tűnik, hogy az őrölt fahéj használata akár 25%-kal is csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet. Hagyományosan ízületi gyulladás, asztma, rák, cukorbetegség, hasmenés, szívbetegségek, álmatlanság, premenstruációs szindróma és izomgörcsök kezelésére is használják. Izomlazítóként, emésztést segítőként, antibiotikumként és fekélyellenes táplálékként is hatékonynak bizonyult. A mangánban gazdag fahéj segíthet a vérnyomás szabályozásában. Az őrölt fahéjat rászórhatjuk az ételre vagy egy fahéjrudat ivóvízbe is helyezhetünk. A víz magába szívja ízét és gyógyító tulajdonságait. Vedd figyelembe, hogy amikor a rúd kitekeredik, ideje kicserélni.

Lencse

A lencse az egyik legkönnyebben elkészíthető hüvelyes, mivel kicsi, egyben nagyon tápláló. A lencse jó fehérje-, folsav-, és nyomelemforrás. Rostjáról ismert, hogy csökkenti a koleszterinszintet, valamint stabilan tartja a vércukorszintet, mivel megakadályozza, hogy étkezés után túl gyorsan emelkedjen. Az 1990-es években egy 90 000 nő bevonásával végzett vizsgálat azt is megállapította, hogy azoknál, akik babot és lencsét ettek, 24 százalékkal kisebb volt a mellrák kialakulásának kockázata.

Melasz

A melasz szirupos, sötét folyadék, melyet a nyerscukor feldolgozásakor nyernek. Míg a finomított cukrok (pl. fehér cukor és kukoricaszirup) a glükózon kívül minden tápanyagtól mentes, a melasz ásványi anyagokban gazdag és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. A melasz gazdag ásványi anyagokban, például vasban, kalciumban, rézben, mangánban, káliumban és szelénben. Jó B6-vitamin és a pantoténsav forrás. A vérképzéshez vasra és rézre van szükség. A réz segíti a vas felszívódását, így hasznos lehet vérszegényeknek és menstruációs problémákkal küzdőknek. A rézhiány vérszegénységhez, pajzsmirigy-problémákhoz, szívritmuszavarhoz és csontritkuláshoz vezethet. A melaszban található antioxidánsok (a finomított cukrokból ezek hiányoznak) segíthetnek megvédeni a rákhoz, szív- és érrendszeri és más degeneratív betegségekhez kapcsolódó oxidatív károsodások ellen.

Köles

A köles gazdag tiaminban, niacinban, magnéziumban, foszforban, cinkben, rézben és mangánban. Ez az egyik legteljesebb fehérjetartalmú gabona, ezért hasznos azoknak a vegetáriánusoknak, akik nem állati forrásból szerzik be a fehérjéket. A köles több rostot tartalmaz, mint a rizs. Ha hetente többször eszel kölest, az megvédhet a szívbetegségektől, a cukorbetegségtől és a ráktól.

Csicseriborsó

Láthattál már csicseriborsót, amelyből a humuszként ismert közel-keleti mártogatós készítik. De tudtad, hogy nagyon tápláló? A csicseriborsó fehérjében, rostban, folsavban és mangánban gazdag. Segíthet a koleszterinszint és a vércukorszint szabályozásában. Még különlegesebb, hogy a csicseriborsóban található molibdén néven ismert vegyület segíthet méregteleníteni a szervezetet a szulfitoktól, amelyeket általában húsok és bor tartósítására használnak. Ha tehát sok tartósított húst eszel, egyél hozzá sok csicseriborsót, hogy megszabadítsd szervezetedet az egészségtelen szulfitoktól.

Kókuszdió

A Fülöp-szigeteken az „élet fájaként” ismert kókuszpálma csodálatos táplálék- és gyógyszerforrás – a fa gyakorlatilag minden része valamilyen módon felhasználható táplálkozásra vagy gyógyításra. A kókuszpálma termése (azaz a kókuszdió) valószínűleg a legszélesebb körben használt alapanyag. Az 1950-es évek előtt a kókuszolajat széles körben használták az Egyesült Államok élelmiszeriparában, egészen addig, amíg tévesen megvádolták, hogy hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Egy minnesotai kutatás során úgy tűnt, hogy drasztikusan megemelkedett a patkányok koleszterinszintje, miután hidrogénezett kókuszolajjal etették az állatokat. Valószínűleg ez a kutatás váltotta ki a kókuszolaj rossz hírnevét, mint egészségtelen telített zsírét. Bár a harvardi tudósok később felülvizsgálták a tanulmányt, és arra a következtetésre jutottak, hogy nem önmagában a kókuszolaj járult hozzá a koleszterinszint változásaihoz, hanem az olaj hidrogénezése, hogy az esszenciális zsírsavaktól teljesen mentes legyen, ez az oka mai napig tartó méltatlan hírnevének.

Articsóka

Az articsóka gazdag rostokban, A-, B- (folsav, niacin, riboflavin, tiamin, biotin), C-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, például nyomokban krómban és magnéziumban, mangánban és káliumban. Egy közepes méretű, mindössze 60 kalóriát és 0,2 g zsírt tartalmazó articsóka mindezekkel a tápanyagokkal láthat el. Emellett nagy arányban tartalmaz oligoszacharidot (egyfajta szénhidrátot), amely a bélrendszerben élő barátságos baktériumok számára szolgál táplálékul. Így az articsóka természetes probiotikus táplálék, amely támogatja az emésztőrendszer egészségét. Tartalmaz inulin nevű szénhidrátot is, amelyet a szervezet másképp kezel, mint a többi cukrot. Emiatt az articsóka nagyon alacsony kalóriatartalmú, és előnyös lehet a cukorbetegek számára, mivel az inulinról kimutatták, hogy segít a vércukorszint szabályozásában. Ne feledd azonban, hogy az articsókát lehetőleg frissen kell fogyasztani, mivel nagyon romlandó és mert az inulin tárolás közben könnyen lebomlik más cukrokra. Amikor levele kezd szétterülni, elfásodni vagy kiszáradni, valószínűleg már nem olyan friss.

Mangó

A mangó az Ayurveda szerint a „gyümölcsök királya”, rendkívül tápláló ízletes, lédús gyümölcs, karotinokban, C-vitaminban, rézben és A-vitaminban gazdag. Jó E-vitamin, kálium, vas és magnézium forrás is. A több mint 80% vizet tartalmazó mangó kiváló rostforrás. És mindez mit jelent? A mangóban található karotinoidokról, fitonutriensekről és antioxidánsokról kutatások megállapították, hogy segítik bizonyos rákos megbetegedések megelőzését. A mangóban található antioxidánsok és rostok segíthetik az egészséges szív- és érrendszert. Számos enzimet is tartalmaz, például magneferint, katekol-oxidázt és laktázt, amelyek segíthetnek az emésztés javításában vagy a hús puhításában. A mangót az indiai gyógyítók vérszegénység kezelésére használták, mivel magas vastartalma segít a vérképződésben. Emiatt a mangó kiváló gyümölcs a terhes vagy menstruáló hölgyek számára! A sárga gyümölcs kalcium- és magnéziumtartalma az izomgörcsök megelőzésében is segíthet. És bár a mangó nagyon édes, cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen nem idéz elő meredek ugrást a vércukorszintben. A gyümölcs fogyasztása védelmet nyújthat a fertőzések ellen. Egy mexikói tanulmányban azt találták, hogy a mangó védelmet nyújt az úgynevezett „utazók hasmenése” (amit a giardia okoz) ellen. Egy másik laboratóriumi vizsgálat során, ahol mangólevet öntöttek egy vírusokat tartalmazó kémcsőbe, a vírusok megsemmisültek. Nem csoda, hogy az indiai gyógyítók a mangót a „gyümölcsök királyának” tartják.

Tempeh

A tempeh egy markáns ízű élelmiszer, amelyet Indonéziában több mint 2000 éve használnak. A szójabab fermentálásával készült étel magas tápértékkel rendelkezik. A tempeh fehérjében gazdag, ezért ízletes húspótló vegánok vagy vegetáriánusok számára. Mivel ez az erjesztett étel rostban gazdag, jó fehérjeforrást jelent cukorbetegek számára is, akik közül néhánynak problémái vannak az állati fehérjékkel. A tempehben található antibiotikumok és enzimek elősegítik az étel könnyebb emésztését. A tempeh izoflavonokat és szójaszaponint is tartalmaz, amelyek csökkenthetik a szívbetegségek és a rák kockázatát. Azok számára, akik úgy vélik, hogy az erjesztetlen szójatermékek károsak az egészségre, a tempeh egy alternatív mód, hogy tápanyagokat szerezzen be szójából, az erjesztetlen szójával kapcsolatos problémák nélkül.

Forrás: beliefnet.com

almavit multivitamin gumivitamin vegán
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.