banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
nani almaecet gumicukor

Az ünnepek teljesen felismerhetetlenek a járvány miatt, és hiányzik a család. Íme a szakértők által jóváhagyott tippek, hogy megbirkózz a helyzettel.

Az ünnepi szezon stresszes lehet a legjobb időszakban is. Az idei év pedig, a koronavírus-járvány több hónapjával, száz százalékig nem a legjobb időszak. A hálaadás sokunk számára nagyon durva volt, és most mindannyiunknak el kell gondolkodnunk azon, hogyan töltsük el a téli ünnepeket távol a családtól, szeretteinktől és a régi hagyományoktól. Ez hatalmas, hatalmas csapás.

De ez, párosulva azzal a ténnyel, hogy még mindig benne vagyunk egy olyan világjárványban, ahol mentális egészségünk már hanyatlott (a Cosmo legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a millenniális nők 52 százaléka küzd szorongással és állapotuk a COVID-19 miatt súlyosbodott), ezt az időszakot különösen fájdalmassá teheti.

 „Az ünnepek idén másképp fognak kinézni – már most gyászolok” – mondja Lea Lester, egy dallasi terapeuta. „De úgy gondolom, hogy kell szomorkodni. Mindig fontos, hogy érezzük és feldolgozzuk minden érzelmünket.”

Már látható a fény az alagút végén, mert már két COVID-19 vakcinát engedélyeztek az Egyesült Államokban. Az egészségügy frontvonalában dolgozók és a nagyon veszélyeztetett emberek kapják meg első körben, így a többiek még nem térhetnek vissza a normális kerékvágásba.

Hallgasd meg a szakértőket arról, hogyan védheted meg mentális egészségedet, miközben globális világjárványt élsz át (igen, még mindig) az ünnepi szezonban és 2021-ben.

Keretezd át gondolkodásodat

„Gyakran úgy gondolunk az ünnepekre, hogy megünnepeljük azt, amit a leginkább értékelünk, például a családot vagy az összetartozást” – magyarázza Amalia Miralrío, klinikai szociális munkás és terapeuta Detroitban. „Szánj egy kis időt arra, hogy átgondold, mik az alapvető értékeid, és hogy az otthon maradással vagy az üdülési tervek módosításával hogyan tudod idén jobban tisztelni értékeidet, mint a régi hagyományokat. Például, ha otthon maradsz, mert motivált vagy szeretteid védelmében, más érzés, mintha azt mondanád magadnak, hogy egy olyan válság miatt maradsz otthon, amely kívül esik irányításodon.”

Lépj kapcsolatba családoddal – virtuálisan

Nina Vasan pszichiáter, a Real tiszti főorvosa azt javasolja, hogy olyan új hagyományokat alkossunk, amelyekhez nincs szükség fizikális együttlétre. „Ez lehet egy családi kézműves este, egy Zoom-hívás, ahol minden háztartás más ünnepi dalt énekel, szavaz az adományozásról vagy ételt készít a családon belüli erőszakkal foglalkozó menhelyekre” – mondja.

 „Készítsétek el családod különleges receptjeit együtt a Zoom vagy a FaceTime segítségével, és fogyasszátok is el együtt” – javasolja Kathryn Ely, az alabamai birminghami Empower Counseling tanácsadója és szorongásterapeutája.

A cél az, hogy új, kreatív módokat találjunk arra, hogy úgy érezzük, még mindig együtt vagyunk, még akkor is, ha a járvány távol tart minket egymástól.

Tervezz apró figyelemelterelőket

„Készíts listát az összes olyan projektről, hobbiról vagy feladatról, amelyet megtehetsz, hogy elfoglalt maradj – és mindenképpen kövesd nyomon mindegyiket” – javasolja Ashwini Nadkarni, pszichiáter és a Harvard Medical School oktatója. Itt az ideje, hogy színkóddal lásd el téli kiegészítőidet, tegyél úgy, mintha a Séfek séfében szerepelnél vagy kösd meg saját téli pulóveredet.

Menj ki a szabadba

„Az is segíthet, ha megtaláljuk a módját, hogyan tölthetünk időt a szabadban és megtapasztalhatjuk a tél örömeit” – mondja Dr. Nadkarni. „Sétálj egyet, vagy vedd fontolóra olyan új téli sport elsajátítását, ami lehetővé teszi a távolságtartást.” De kérlek, ne felejtsd el a maszkodat. Személy szerint azt tervezem, hogy nagyon jó leszek hójárásban.

Még ha nem is tudsz kimenni a szabadba, mozogj

Ez az év legjobb időszaka az edzések kihagyására és kedvenc ételeinek elfogyasztására. De ne felejts el mozogni – mondja Stephanie Korpal, St. Louis-i terapeuta. „Minden segítségre szükségünk van, hogy érzelmileg átvészeljük ezt a példátlan időszakot” – teszi hozzá. Tehát ha be tudsz csempészni egy kis zöldséget napi étrendedbe, és legalább egy kis mozgásra szánsz időt (guggolás, miközben Netflixezel!), a mostani befektetés segíteni fog a következő néhány hónapban.

Emlékszel a hygge-re? Térj vissza ebbe

„Az extrém meghittségnek ez a dán gyakorlata arra emlékeztet bennünket, hogy üdvözöljük és értékeljük a kis örömöket ebben az ünnepi szezonban” – mondja Tricia Wolanin, közösségi és klinikai pszichológus. „Engedd meg magadnak, hogy megvásárold azt a puha plüss takarót vagy inget, gömbölyödj a tűz mellé egy jó könyvvel, tölts időt idősödő kedvenceiddel, akik szeretetre vágynak, igyál forró csokit vagy kávét, kényeztesd magad tompított világítás vagy a lemezjátszó hangjai mellett.”

Amikor túlterheltnek érzed magad, összpontosíts a légzésedre

„A mély légzés megkönnyíti az idegrendszer, különösen a paraszimpatikus rendszer megnyugtatását” – mondja Rae Mazzei, Phoenix-i egészségpszichológus. „Próbálj 5 másodpercen át belélegezni és 5 másodpercen át kilélegezni. Ez a 10 másodperces légzési ciklus relaxációs reakciót vált ki testedben.”

Engedd el a nyomást. Végül is 2022 van

„Emlékeztesd magad, hogy nem baj, ha egy kicsit stresszesnek és kiégettnek érzed magad” – mondja Nicole Byers, PhD, a Rocky Mountain Neurosciences klinikai pszichológusa. „És ne gyakorolj magadra nagy nyomást, hogy tökéletes legyen az ünnepi szezon!” Például kit érdekel, ha a karácsonyfád nem Pinterest-érdemes? Úgysem látja senki!

És ne büntesd magad újévi fogadalmakkal

Az idei év durva volt, tagadhatatlan! Tehát amikor azon gondolkozol, hogy mit szeretnél elérni 2021-ben, veregesd meg a vállad, hogy túljutottál a globális járványon. Ne büntesd magad, ha a 2020-as év munkahelyi terved, fitnesz céljaid vagy reményeid, hogy világszínvonalú műkorcsolyázóvá válj, kútba estek. Engedélyt keresel arra, hogy jövőre ellazulj? Tessék, itt van.

Tudd, hogy rendben van, ha nem vagy rendben

„Teljesen rendben van, ha magányosnak érzed magad” – mondja Nikole Benders-Hadi pszichiáter, a New York állambeli White Plains-i Doctor on Demand viselkedés-egészségügyi igazgatója. „Teljesen rendben van, ha csalódottnak és dühösnek is érzed magad.”

Frissítsd hagyományaidat

Ha hiányzik a barátaiddal és családoddal szokásos ünneplés, nézd meg, mit tehetsz meg virtuálisan. Csúnya pulóverpartik, titkos hópehely-ajándékcsere és újévi visszaszámlálás még mindig megtörténhet – csak másképp. És ez nagyszerű év új hagyományok elindítására, például arra, hogy pénzt gyűjts a számodra kedves ügyekre.

És végül – ne félj segítséget kérni

„Ha nehézségekkel küzdesz, beszélj erről valakivel” – mondja Anjani Amladi, a kaliforniai szakramentói pszichiáter. „Semmi baj, ha szakember segítségét kéred. Néha egy objektív fél segíthet feldolgozni a nehéz időket, különösen a veszteséget és az ezzel járó fájdalmas érzelmeket. Emellett további támogatást és új megoldásokat is nyújthatnak a megküzdéshez, amik miatt kényelmetlenül érezheted magad, ha barátaidtól és családtagjaitól kérnéd.”

Forrás: cosmopolitan.com

hajvitamin
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.