banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
porc ízületvédő multivitamin gumivitamin

Sokan nem ismerik a szarvasgomba titkait.

A híres francia filozófus, Voltaire azt mondta: „Egy tál gomba megváltoztatta Európa sorsát.” Akkoriban VI. Károly római császár halálára utalt, aki mérgező gombát evett. Kétségtelen, hogy a gombák körül rengeteg rejtély van. Kár, hogy a király rosszul döntött. A szarvasgomba nem öl meg és jobban érzed magad tőle. A szarvasgomba bizonyos fák, például a bükk, mogyoró, és tölgyfajok gyökereiből él, és borzalmasan drága. A legtöbb szarvasgomba 60 grammja akár 100 dollárba is kerülhet, mivel nem termeszthető vagy szaporítható, ami a legtöbb ember számára elérhetetlenné teszi.

A szarvasgomba szó a latin „tuber” szóból származik, ami kinövést jelent. A történészek a korai egyiptomiakig vezetik vissza, akik libazsírban sütve ették. A szarvasgomba fekete vagy fehér, és összetett ízű, ami azt jelenti, hogy olyan ételekkel kell párosítani, mint a steak vagy a csirke. Ízükön kívül egészségügyi előnyei is vannak. Íme 5 ok, amiért érdemes fontolóra venned ezt a gombát.

Vegetáriánusok is ehetik

A szarvasgomba nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, és nagyon jó a vegetáriánusok számára. A fehérje mennyisége csészénként 20-30 százalék között mozoghat. Az állati eredetű fehérjék megfelelő arányban tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Fontos az izomtömeg és a csontok egészsége szempontjából. A vegánok nem fogyasztanak semmilyen állati fehérjét, így a szarvasgomba segíthet nekik. A Harvard Health Publications kifejtette, hogy azoknál, akik vegetáriánus és különösen vegán étrendet követnek, fennáll annak a veszélye, hogy kevés fehérjét fogyasztanak. „A vegánoknak fehérjedús élelmiszerekre is támaszkodniuk kell, beleértve bizonyos típusú szójatejeket, rizstejet, bio narancslét és reggeli gabonapelyheket.” Egyéb fehérjét tartalmazó élelmiszerek a tofu, a hal, a bab, a humusz, a dió és a lencse.

Alacsony szénhidráttartalmúak

Alacsony szénhidráttartalmú összetevőt keresel? A szarvasgomba adagonként 2 gramm szénhidrátot és 80,1 kalóriát (0,25) tartalmaz. A fő szénhidrátok a „glikogénből és kitinből vagy más néven gomba cellulózból származnak, amelyek a gomba sejtfalának funkcionális támogatói. Ugyanakkor a szarvasgomba a többi zöldséghez képest alacsonyabb szénhidrátot tartalmaz” – állapította meg a vnfitfoods.com. Ez jó a cukorbetegeknek, akiknek vigyázniuk kell a keményítőtartalmú zöldségekkel. A kukorica, a bab, a borsó, a burgonya, az édesburgonya és a tök olyan zöldségek, amelyek nagy mennyiségű keményítőt tartalmaznak.

Magas a rosttartalmuk

Egy csészényi szarvasgomba akár 20 gramm rostot is tartalmaz! A felnőtteknek összesen napi 25-38 gramm rostra van szükségük ahhoz, hogy a szervezet egészséges maradjon. Két különböző típusú rost létezik – oldható és oldhatatlan. Minden rosttípus különböző módon segíti a szervezetet, ezért a normál egészséges étrendnek mindkét fajtát magában kell foglalnia. A szarvasgomba oldható rost, amely segíti az emésztést. A Mayo Klinika szerint az oldható rostok vízben oldódnak és gélszerű anyagot képeznek. „Segíthet a vér koleszterin- és glükózszintjének csökkentésében. Oldható rost található a zabban, a borsóban, a babban, az almában, a citrusfélékben, a sárgarépában, az árpában és a útifűmagban.” Az oldhatatlan rostok azonban nem szívódnak fel és nem oldódnak fel vízben, és kevésbé vannak hatással a szervezetre.

Koleszterinmentesek

A magas koleszterinszintet összefüggésbe hozták a perifériás artériás betegséggel, a szíven és az agyon kívüli erek betegségével. A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával jár. „Ez magában foglalhatja a szívkoszorúér-betegséget, a sztrókot és a perifériás érbetegséget. A magas koleszterinszintet a cukorbetegséggel és a magas vérnyomással is összefüggésbe hozzák” – állapította meg a WebMD. Az alacsony koleszterinszint-diéta csökkentheti a kockázatokat. Mivel a szarvasgomba koleszterinmentes élelmiszer, segíthet.

D-vitamint is tartalmaz

„Eddig is léteztek kultúrák, amelyek használtak gombakivonatot levesek és teák összetevőjeként, hogy erősítsék az immunrendszert” – osztotta meg a Women’s Fitness. „Azt is mondják, hogy csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát.” De többről van szó, mivel a szarvasgomba jó D-vitamin forrás, mivel D-vitamint termel, amikor napfénynek van kitéve, akárcsak mi. A kutatások kimutatták, hogy az Egyesült Államokban a tinédzserek és a felnőttek D-vitaminhiányban szenvednek. A spanyolokna és az afroamerikaiaknak a legalacsonyabb a D-vitaminszintje. A D-vitamin hiánya vesebetegséget, rákot és reumás ízületi gyulladást okozhat. A szarvasgomba jó B- és C-vitamin forrás is.

Egy szó az óvatosságról. Vannak hamis szarvasgombák a piacon, ezért vigyázz. Például, ha szarvasgomba van a pizzán vagy más ételen, amelyért keveset fizettél, az valószínűleg nem igazi szarvasgomba. Ugyanez vonatkozik a piacon lévő szarvasgomba olajokra is. Nem tudunk túl sokat a szarvasgombáról, de ahogy egyre népszerűbbé válik, kiderülhet, hogy valóban támogatja az egészségünket.

Forrás: beliefnet.com

nani almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.