banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
hajvitamin

A tél az az évszak, amikor a természet pihen, és a természet részeként jól tennénk, ha követnénk a természet példáját, táplálnánk testünket és elménket ebben az évszakban.

A tél az az évszak, amikor a természet pihen, és a természet részeként jól tennénk, ha követnénk a természet példáját, táplálnánk testünket és elménket ebben az évszakban. Mivel ez az az időszak, amikor immunrendszerünk a leggyengébb, az Ayurveda olyan egészséges ételeket ajánl, mint a biotej, a vaj és a teljes kiőrlésű gabonák, hogy segítsenek gondoskodni testünkről, erősítsük immunrendszerünket és növeljük erőnket. Kerüld a savas, fanyar ízeket, és növeld a sós és édes ízeket étrendedben. Kerüld a hideg és rántott ételeket is, amelyek csillapítják az éltető tüzet. És adj sok melegentő fűszert téli ételeidhez.

Íme, 7 fűszer, amelyek segítenek az immunitás kialakításában télen.

Kurkuma

Ez a gyökérfűszer élénk sárga színt ad a currynek. Erőteljes antioxidánsai és gyulladáscsökkentő hatása mellett télen nagyon hasznos fűszer, mivel képes leküzdeni a depressziót, valamint csökkenti az ebben a szezonban fellépő ízületi fájdalmakat.

Kömény

Ezek az apró magvak elképesztően hasznosak a jó emésztéshez és étvágyhoz, különösen télen, amikor hajlamosak vagyunk nehezebb ételeket fogyasztani. A kömény emellett jelentős mennyiségű C-vitamint és illóolajokat is tartalmaz, amelyek fontosak az egészséges immunrendszer számára, kedvezően hatnak a légzőszervi betegségekre, mint a köhögés és tüsszögés, amelyek télen meglehetősen gyakoriak.

Koriander

Ezeket a kis üreges magokat porrá őrlik, így kellemes kiegészítői lehetnek a téli ételeknek, például leveseknek és pörkölteknek. Gazdag élelmi rostban, antioxidánsokban, és kiváló ásványi anyagforrás, többek között például vas és rézforrás, amelyek alapvetően fontosak a sejtanyagcserében és a vörösvértestek képződésében. Ezek a magok létfontosságú B-komplex vitamint is tartalmaznak, mint például a tiamint, riboflavint és niacint, amelyek hasznosak szervezetünk megfelelő működéséhez.

Édes kömény

Ezek az aromás magvak olyan erős antioxidánsokat tartalmaznak, mint a kempferol és a quercetin, amelyek védelmet nyújtanak a degeneratív neurológiai betegségek és fertőzések ellen. Rostösszetételük segít megvédeni a vastagbél nyálkahártyáját a rákkal szemben. Segít csökkenteni a LDL-koleszterin szintjét is, így jó fűszere a téli ételeknek.

Gyömbér

Ez a frissen vagy szárítva használt gyökérfűszer csodálatos télen a megfázás és az influenza megelőzésében. Természetes köptető, amely lebontja a nyálkát, és erősíti az immunrendszert a bakteriális fertőzések leküzdésével. Segíti az emésztést és a táplálék felszívódását is.

Fekete bors

A szemes bors a fekete bors növény szárított termése, számos helyen fűszerként használják. A bors megkönnyíti az emésztést. Segít megelőzni a bélgázok képződését, és elősegíti az izzadást, ami segít eltávolítani a méreganyagokat és kitisztítja a bőr pórusait télen, segít a nehezebb téli ételek megemésztésében. A bors nyákoldó tulajdonságait pedig széles körben ismerik és használják megfázás és köhögés elleni köptetőkben.

Fahéj

Ez a finom fűszer a fahéjfák kérgéből származik. Rendkívül erős polifenol antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hatásosabbá teszik, mint akár a fokhagymát, akár az oregánót. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát a koleszterin, a triglicerid és a vérnyomás csökkentésével. A fahéjban található vegyületek csökkentik a vércukorszintet és erős antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkeznek. Antibakteriális tulajdonságai segítik a fertőzések csökkentését a téli hónapokban.

Fűszerkeverék receptje a fűszerek felhasználásához

  • Kurkuma por – 6 teáskanál
  • Őrölt kömény – 3 teáskanál
  • Őrölt koriander – 3 teáskanál
  • Őrölt édesköménymag – 6 teáskanál
  • Porított gyömbér – 1 teáskanál
  • Őrölt fekete bors – 1 teáskanál
  • Őrölt fahéj – 1/4 teáskanál

Fűszerkeverék elkészítése: Az összes porított fűszert alaposan összekeverjük, és légmentesen záródó edényben, hűvös, száraz helyen tároljuk.

Fűszerkeverék használata: Egy serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál ghee-t (tisztított vajat) vagy vajat. Adj hozzá 1 teáskanál fűszerkeveréket a felmelegített ghee-hez. Melegítsd addig, amíg a fűszerek ki nem eresztik az aromájukat, majd azonnal vegyük le a tűzről, nehogy megégjenek. Adjuk hozzá a fűszerezett ghee-t egy csésze főtt rizshez. A fűszerkeveréket más ételekre is szórhatod, mint például zabpehely, zabkása, müzli stb.

Forrás: beliefnet.com

nani almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.