A tél az az évszak, amikor a természet pihen, és a természet részeként jól tennénk, ha követnénk a természet példáját, táplálnánk testünket és elménket ebben az évszakban.
A tél az az évszak, amikor a természet pihen, és a természet részeként jól tennénk, ha követnénk a természet példáját, táplálnánk testünket és elménket ebben az évszakban. Mivel ez az az időszak, amikor immunrendszerünk a leggyengébb, az Ayurveda olyan egészséges ételeket ajánl, mint a biotej, a vaj és a teljes kiőrlésű gabonák, hogy segítsenek gondoskodni testünkről, erősítsük immunrendszerünket és növeljük erőnket. Kerüld a savas, fanyar ízeket, és növeld a sós és édes ízeket étrendedben. Kerüld a hideg és rántott ételeket is, amelyek csillapítják az éltető tüzet. És adj sok melegentő fűszert téli ételeidhez.
Íme, 7 fűszer, amelyek segítenek az immunitás kialakításában télen.
Kurkuma
Ez a gyökérfűszer élénk sárga színt ad a currynek. Erőteljes antioxidánsai és gyulladáscsökkentő hatása mellett télen nagyon hasznos fűszer, mivel képes leküzdeni a depressziót, valamint csökkenti az ebben a szezonban fellépő ízületi fájdalmakat.
Kömény
Ezek az apró magvak elképesztően hasznosak a jó emésztéshez és étvágyhoz, különösen télen, amikor hajlamosak vagyunk nehezebb ételeket fogyasztani. A kömény emellett jelentős mennyiségű C-vitamint és illóolajokat is tartalmaz, amelyek fontosak az egészséges immunrendszer számára, kedvezően hatnak a légzőszervi betegségekre, mint a köhögés és tüsszögés, amelyek télen meglehetősen gyakoriak.
Koriander
Ezeket a kis üreges magokat porrá őrlik, így kellemes kiegészítői lehetnek a téli ételeknek, például leveseknek és pörkölteknek. Gazdag élelmi rostban, antioxidánsokban, és kiváló ásványi anyagforrás, többek között például vas és rézforrás, amelyek alapvetően fontosak a sejtanyagcserében és a vörösvértestek képződésében. Ezek a magok létfontosságú B-komplex vitamint is tartalmaznak, mint például a tiamint, riboflavint és niacint, amelyek hasznosak szervezetünk megfelelő működéséhez.
Édes kömény
Ezek az aromás magvak olyan erős antioxidánsokat tartalmaznak, mint a kempferol és a quercetin, amelyek védelmet nyújtanak a degeneratív neurológiai betegségek és fertőzések ellen. Rostösszetételük segít megvédeni a vastagbél nyálkahártyáját a rákkal szemben. Segít csökkenteni a LDL-koleszterin szintjét is, így jó fűszere a téli ételeknek.
Gyömbér
Ez a frissen vagy szárítva használt gyökérfűszer csodálatos télen a megfázás és az influenza megelőzésében. Természetes köptető, amely lebontja a nyálkát, és erősíti az immunrendszert a bakteriális fertőzések leküzdésével. Segíti az emésztést és a táplálék felszívódását is.
Fekete bors
A szemes bors a fekete bors növény szárított termése, számos helyen fűszerként használják. A bors megkönnyíti az emésztést. Segít megelőzni a bélgázok képződését, és elősegíti az izzadást, ami segít eltávolítani a méreganyagokat és kitisztítja a bőr pórusait télen, segít a nehezebb téli ételek megemésztésében. A bors nyákoldó tulajdonságait pedig széles körben ismerik és használják megfázás és köhögés elleni köptetőkben.
Fahéj
Ez a finom fűszer a fahéjfák kérgéből származik. Rendkívül erős polifenol antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hatásosabbá teszik, mint akár a fokhagymát, akár az oregánót. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát a koleszterin, a triglicerid és a vérnyomás csökkentésével. A fahéjban található vegyületek csökkentik a vércukorszintet és erős antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkeznek. Antibakteriális tulajdonságai segítik a fertőzések csökkentését a téli hónapokban.
Fűszerkeverék receptje a fűszerek felhasználásához
- Kurkuma por – 6 teáskanál
- Őrölt kömény – 3 teáskanál
- Őrölt koriander – 3 teáskanál
- Őrölt édesköménymag – 6 teáskanál
- Porított gyömbér – 1 teáskanál
- Őrölt fekete bors – 1 teáskanál
- Őrölt fahéj – 1/4 teáskanál
Fűszerkeverék elkészítése: Az összes porított fűszert alaposan összekeverjük, és légmentesen záródó edényben, hűvös, száraz helyen tároljuk.
Fűszerkeverék használata: Egy serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál ghee-t (tisztított vajat) vagy vajat. Adj hozzá 1 teáskanál fűszerkeveréket a felmelegített ghee-hez. Melegítsd addig, amíg a fűszerek ki nem eresztik az aromájukat, majd azonnal vegyük le a tűzről, nehogy megégjenek. Adjuk hozzá a fűszerezett ghee-t egy csésze főtt rizshez. A fűszerkeveréket más ételekre is szórhatod, mint például zabpehely, zabkása, müzli stb.
Forrás: beliefnet.com
inspiráció Lélek
Hogyan gondoskodj lelki egészségedről, ha hiányzik minden *normális* ebben az ünnepi szezonban
Az ünnepek teljesen felismerhetetlenek a járvány miatt, és hiányzik a család. Íme a szakértők által[...]
Egészség Életmód Fitt
8 gyakorlat, amelyek egyszerre dolgoztatják meg a karokat és a lábakat
Hogy gyorsabban kikerülj az edzőteremből.[...]
Egészség Életmód Fitt
7 módszer, amellyel csalhatsz fitneszórán
Teljesen kicselezheted a négyütemű fekvőtámaszt és mégis edzel.[...]
Egészség Életmód Fitt
4 dolog, amit mindig meg kellene tenned súlyzózás előtt
Ostobaság lenne előbb kezedbe venni a súlyzót.[...]
Egészség Életmód Fitt
A feszes csípő 6 élvezetes nyújtása
Helló, édes megkönnyebbülés.[...]
Egészség Életmód Fitt
5 gyakorlatkombináció, amik ugyanolyan hatékonyak, mint a kitörések
Massy "Mankofit" demonstrálja. Vesszen a négyütemű fekvőtámasz![...]
Egészség Életmód Fitt
5 zseniális módszer a súlyzók használatára
Most már csak annyi van hátra, hogy súlyzókat rendeljek az internetről.[...]
Egészség Életmód Fitt
Az egyetlen edzés, amire szükséged van, hogy feneked legyen az erősséged
Feneked hamarosan gömbölyű labda lesz.[...]