banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
nani almaecet gumicukor

Ezek a gyümölcsök és zöldségek nagyszerű kiegészítői étrendednek.

A C-vitamin az egyik leghatásosabb tápanyag, amelyre a szervezetnek szüksége van. Képes megvédeni a szembetegségektől, a szív- és érrendszeri betegségektől, a születés előtti egészségügyi problémáktól és még a bőr ráncosodása ellen is hatásos. Bár nem gyógyír a közönséges megfázásra, ahogy azt elhitették velünk, mégis elengedhetetlen vitamin az étrendedhez. Nagy figyelmet érdemel, mert megtalálható a gyümölcsökben, különösen a narancsban.

Egy kis, körülbelül 5-7 cm átmérőjű vagy 10 dekagrammos narancsban 51,1 mg C-vitamin van. Bár ez nagyszerű C-vitaminforrás, nem az egyetlen lehetőség. Sok más gyümölcs és zöldség létezik, amelyek több esszenciális vitamint tartalmaznak, mint egy narancs. Íme néhány, amit érdemes beépítened az étrendedbe.

Lila káposzta

89 gramm nyers vörös káposztában 50,7 mg C-vitamint találsz, s míg közel annyi, mint a narancsban, a vörös káposzta sokkal laktatóbb és sokoldalúbb. A narancshoz képest nagyon alacsony a kalóriatartalma. Ez biztosítja a napi C-vitamin-szükséglet 56 százalékát, de a K-vitamin 28 százalékát és a B6-vitamin 11 százalékát is. Csak 7 gramm szénhidrátot és 2 gramm rostot tartalmaz.

Ezenkívül a vörös káposzta jótékony hatással van a gyulladások leküzdésére és csökkenti az a fájdalmat, duzzanatot és diszkomfort-érzetet. Elősegítheti a szív egészségét is, mivel tele van antioxidánsokkal. Egy nagy tanulmány kimutatta, hogy azoknak a nőknek az esetében, akik rendszeresen esznek nagy mennyiségű antocianinban gazdag ételeket, 11-32 százalékkal csökken a szívroham kockázata, mint azoknál, akik kevesebbet ilyen ételt esznek.

Karfiol

107 gramm – vagy egy csésze apróra vágott – karfiol 51,6 mg C-vitamint biztosít. Akárcsak a vörös káposzta, a C-vitamin tartalma nagyon hasonlít a narancséhoz, de a karfiol sokkal hosszabb ideig eltelít. A karfiol is tele van más tápanyagokkal, mint például K-vitamin, B6, folsav, pantoténsav, kálium és magnézium.

A karfiol alacsony kalóriatartalmú, sok rostot tartalmaz, így kiváló fogyókúrás étel is. A rostok segítik az emésztést és a gyulladásokat is csökkentik. A karfiolban sok a kolin is, amely olyan nélkülözhetetlen tápanyag, amelyből sok ember hiányt szenved. A kolin segíti az agy fejlődését és az egészséges idegrendszerhez szükséges neurotranszmitterek termelődésében is szerepet játszik.

Mangó

Egy csésze mangó, ami körülbelül 165 gramm, 60,1 mg C-vitamint tartalmaz. Ezen kívül még 2,6 gramm rostot, 11,6% B6-vitamint, 18% folátot és 7% niacin is tartalmaz. A mangó emellett nagyon alacsony zsírtartalmú és kalóriatartalmú, így egész nap kiváló nassolnivaló.

A mangóban sok az A-vitamin is, amely elengedhetetlen az egészséges immunrendszerhez, mivel segít a fertőzések leküzdésében. Ezen kívül hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez az egészséges pulzus fenntartásával és a vérnyomás csökkentésével. A mangó tele van vízzel és rosttal is, így kiváló táplálék a hidratáltság fenntartásához, miközben elősegíti az egészséges emésztés.

Eper

Kétharmad csészényi eper (100 gramm) összesen 58,8 mg C-vitamint tartalmaz. Egy egész csészényi 84,7 mg C-vitamint tartalmaz. 91 százaléka víz, tehát nagyon szegény szénhidrátban  és kalóriában. Kálium, folsav és mangán is megtalálható benne.

Az eper tele van antioxidánsokkal, amelyek elősegítik a bélrendszer egészségét, ilyen például az ellagitannin. Élénk piros színük az antocianinoknak köszönhető, amelyek nagyon hasznos a szív számára. Az eper hozzájárul a vér antioxidáns szintjének javításához, az oxidatív stressz, a gyulladás csökkentéséhez és az érrendszer működésének javításához. Még a vércukorszint szabályozását is segíti azáltal, hogy csökkentik a szénhidrátban gazdag étkezés utáni glükóz- és inzulinszint-emelkedést.

Kelkáposzta

A kelkáposzta az egyik tápanyagban leggazdagabb élelmiszer a bolygón, amely C-vitamint is tartalmaz. Egy csésze nyers kelkáposzta, amely 67 grammnak felel meg, a napi C-vitamin-szükségletének több mint 134 százalékát fedezi. A napi A-vitamin-szükséglet 206, a K-vitamin szükséglet 684 százalékát tartalmazza. Csodálatos forrása a mangánnak, kalciumnak, réznek, káliumnak és magnéziumnak is.

A kelkáposzta alacsony kalóriatartalmú, nagyon kevés zsírt és két gramm rostot tartalmaz. Több kelkáposzta fogyasztásával drámai módon növelheted étrended teljes tápanyagtartalmát. A kelkáposzta, mint más leveles zöldek, szintén nagyon magas antioxidánstartalomú és számos rákellenes tulajdonsággal rendelkezik. A kelkáposzta valójában tele van olyan vegyületekkel, amelyekről úgy gondolják, hogy védő hatást fejtenek ki a rák ellen, mint például a szulforafán.

Kivi

Ha inkább gyümölcsökből szeretnél hozzájutni a C-vitaminhoz, a kivi remek megoldás. 64 mg C-vitamint tartalmaz egy 69 grammos kivi (vagy egy körülbelül 5 cm átmérőjű gyümölcs). Ez azt jelenti, hogy napi egy kivi elfogyasztása segíthet fenntartani a szükséges C-vitamin-szintet. Az emberi test számára hasznos antioxidánsokat is tartalmazzák.

A kivi csökkentheti a vérrögök képződésé, mivel szabályozza a vérnyomásunkat, és csökkenti a vérben lévő zsír mennyiségét is. A kutatók azt találták, hogy napi két-három kivi elfogyasztása egyenértékű egy napi adag aszpirin bevételével. A kivi az emésztést is segíti, mert rengeteg rostot és egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz.

Brokkoli

A brokkoli 100 grammonként 89 mg C-vitamint tartalmaz. Fél csésze főtt brokkoli biztosítja a napi ajánlott C-vitamin szükséglet 57 százalékát, ami segít csökkenteni a gyulladásos folyamatok kockázatát is. Egy randomizált tanulmány 27 erős dohányos fiatal férfinak napi 250 gramm adag párolt brokkolit adott, amely 146 mg C-vitamint tartalmazott. Tíz nap elteltével a gyulladásos marker C-reaktív fehérje szintje 48 százalékkal csökkent.

A brokkoli tele van A-vitaminnal, K-vitaminnal és folsavval is. Emellett jelentős kálium-, rost- és antioxidánsforrás. A brokkoli mérhető mennyiségben tartalmaz lutein és zeaxantin antioxidánsokat is, amelyek megelőzhetik az oxidatív stresszt és a szem sejtkárosodását.

A narancs kiváló C-vitamin forrás, de nem az egyetlen lehetőség. Az említett többi gyümölcsöt és zöldséget nagyszerűen beillesztheted étrendedbe, hogy segítsen elérni C-vitamin-szükségleted. Tele vannak más nagyszerű tápanyagokkal és ásványi anyagokkal is, amelyekre a szervezeted vágyik!

Forrás: beliefnet.com

hajvitamin
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.