banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
nani almaecet gumicukor

A gyermekkori elhízás leküzdésében kulcsfontosságú, hogy gyermekeink tanuljanak az egészséges étkezési lehetőségekről.

Amikor gyermeked hazaér az iskolából, leveszi hátizsákját, és a kanapéra zuhan kimerülten az egész naptól, csodálkozhatsz azon, miért tűnt el energiája. Kérdezd meg tőle, mit ebédelt az iskolában, talán rájössz a válaszra.

Pizzát, sült krumplit, kukoricasziruppal nyakon öntött gyümölcsöket és konzerv zöldségeket választó gyermeked döntése kevésbé kívánatos lehet egy egészségtudatos szülő számára. Nem csoda, hogy gyermeked energiája elfogy és ruhája egyre szűkebb lesz.

Sok szülő tapasztalja, hogy az iskolai ebéd tovább fokozhatja a gyermekkori elhízást. Szerencsére tudsz segíteni.

Mi van ebédre?

„Sok iskolai ebéddel, vagy inkább étkezéssel az a probléma, hogy nagyon feldolgozottak” – mondja Elizabeth Prebish, az Organic Life bejegyzett dietetikusa, az illinoisi chicagói egészséges ebédek szolgáltatója. „Sok iskolai ebéd feldolgozott húsokat, sült ételeket és nagy mennyiségű cukrot vagy szénhidrátot tartalmaz.”

Az iskolai étkeztetés korlátozott költségvetése miatt hagyományos húsokat használnak, amelyek hormonokat, antibiotikumokat és szteroidokat tartalmaznak – minden olyat, amire a kisgyermekeknek nincs szükségük, mondja Prebish.

Lehetséges, hogy az ebéd mellett édességből is jóllakik gyermeked. Az iskolai étkeztetés számos lehetőséget biztosít erre, többek között fagylalt és pékáruk kínálásával, a csokoládés tejről nem is beszélve. „Ha ezek a termékek napi választási lehetőségként szerepelnek, az egyértelműen hozzájárul az elhízáshoz” – mondja Prebish. „Ezek a finomított cukrok függőséget okoznak, így a gyerekek nem csak az iskolában vágynak rájuk, hanem otthon is.”

Nasi idő

A Halloween-től és az őszi fesztiváloktól az iskolai piknikekig és osztálybulikig a nasi gyakori jelenség az osztályteremben. Egyes táplálkozási szakértők úgy vélik, hogy a sütemények zabálásán túl még az egészségesebb ételek is hozzájárulhatnak a gyermekkori elhízáshoz.

„Az első számú mód, ahogyan az iskolák hozzájárulnak a gyermekkori elhízáshoz, az, hogy nassolnivalókat iktatnak be a napi menetrendbe” – mondja Adrienne Hew, táplálkozási szakértő és a NutritionHeretic.com alapítója. „A jól táplált gyerekeknek nincs szükségük nassolnivalókra – ha a napirendben szerepel, akkor is esznek, ha nem éhesek.”

Hew szerint az ötlet, hogy az iskolai napba rágcsálnivalót is beépítsünk, abból a cukorbetegeknél alkalmazott gyakorlatból fakad, hogy a nap folyamán kis mennyiségű étkezést fogyasztanak a vércukorszint fenntartása érdekében. „A gyerekeknek kínált rágcsálnivalók azonban megölnék a cukorbetegeket – keksz, sütemény, Cheerios és gyümölcslé” – mondja.

Változás a főzésben

A változások előmozdítása érdekében a szülőknek megoldásokat és javaslatokat kell tenniük az iskolai körzeteknek és az iskolaszék tagjainak. Kulcsfontosságú, hogy olyan életképes megoldást kínáljunk, amely reális a csökkentett iskolai költségvetés mellett.

 „Szívesen látnám, ha az iskolák kapcsolatba lépnének a lakóközösséggel, elmennének a helyi gazdákhoz vagy élelmiszeripari szövetkezetekhez, és olcsó vagy ingyenes ajánlatokat kötnének le, hogy felhasználják a maradék vagy olyan termékeiket, amelyek nem tökéletesek a standon való eladásra, de még megmenthetők levesek, pörköltek és saláták készítésére” – mondja Hew.

Egy másik olcsó megoldás az lenne, ha szakácstanulókat toboroznának az iskolákba gyakornokként vagy főszakácsként annak felügyelete mellett, aki a költségvetésért felelős – javasolja Hew. Ez a gazdaságilag vonzó lehetőség lehetőséget adna a gyakornokoknak gyakorlásra, egészséges, innovatív ételek elkészítésére, és költséghatékony lehetőséget biztosítana a kerületnek.

Prebish szerint a szülők olyan élelmiszer-szolgáltatási rendszert is támogathatnak, amely természetesebb termékeket kínál. „Ha ez nem lehetséges, működj együtt az élelmiszer-szolgáltatóval, hogy meghatározzák az egészségesebb helyettesítéseket, amelyeket a gyerekek is élvezni fognak” – mondja. „Használjanak természetesebb, sőt biotermékeket, ahol csak lehet.”

Az iskolaszéki üléseken beszélhetsz a testülettel, a közösséggel és a többi szülővel. Minden találkozón próbálj javaslatot tenni az egészségesebb lehetőségekre, például a húsalapú hamburgerek vegaburgerekkel való helyettesítésére.

Dr. Timothy Radak, a Walden Egyetem közegészségügyi programjának oktatója szerint a vegetáriánus hamburgerek általában a zsírmennyiség egyharmadát tartalmazzák, nincs bennük koleszterin, és fehérjemennyiség tekintetében hasonlóak a húsalapú hamburgerekhez.

Javasolj költségkímélő, bizonyítékokon alapuló megoldásokat, amelyek bemutatják, milyen előnyökkel jár a tanulók általános egészségi állapotára. Radak szerint az iskolák csökkenthetik vagy megszüntethetik bizonyos egészségügyi kockázatokat jelentő élelmiszerek, például a vörös hús, a feldolgozott élelmiszerek vagy cukros italok kínálását.

“Költségmegtakarítással több friss gyümölcsöt, zöldséget és alacsony zsírtartalmú, tápláló étkezési lehetőséget lehet biztosítani.”

Ennél is fontosabb, hogy tájékoztasd gyermeked az ételekről, az egészséges étkezési szokásokról és lehetőségekről. Lehetséges, hogy ha megteheti, nem pizzát vagy sült krumplit választ a vega burgerhez.

Forrás: beliefnet.com

almavit kids multivitamin gumivitamin
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.