banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
nani almaecet gumicukor

Hányingeredet olyan allergia is okozhatja, amelyről nem is tudtál.

Emberek tízmillióinak van ételallergiája, és több millióan nem is tudják, hogy allergiásak egy bizonyos élelmiszerre. Mivel az émelygés, hasmenés, gyomorfájdalom és hányás mind az ételallergia, mind az ételintolerancia tünete, a kisebb ételallergiákat gyakran összetévesztik az ételintoleranciával, például a laktóz- vagy gluténintoleranciával. Az ételintolerancia azonban nagyon különbözik az ételallergiától. Az ételintolerancia fokozatosan jelentkezik, nem fordul elő minden alkalommal és nem életveszélyes. Az ételallergia viszont gyorsan alakul ki, és minden alkalommal előfordul, amikor olyan ételt eszel, amelyre allergiás vagy, és halálos lehet.

Az ételallergiát a nem megfelelő immunválasz okozza. Az immunrendszer összetéveszt egy bizonyos élelmiszerben lévő molekulát vagy fehérjét egy veszélyes mikrobával. A szervezet gyakran támadja a betolakodónak tekintett hisztamint, amely gyulladást okoz. Az immunválasz szintje határozza meg, hogy az allergia milyen súlyos. Enyhe földimogyoró-allergia szemviszketést, hasmenést vagy csalánkiütést okoz. Súlyos allergia alacsony vérnyomást, légzési nehézséget, a nyelv megduzzadását vagy anafilaxiás sokkot okozhat. Bármilyen ételre allergiásak lehetünk, de ez a nyolc allergia a leggyakoribb.

Tej

Leggyakrabban gyermekeknél fordul elő, és legtöbben kinövik az életkor előrehaladtával A tejallergiában szenvedőknek kerülniük kell minden tejterméket, beleértve a sajtot és a vajat is. Azok számára, akik csak a tehéntejre allergiásak, a kecskesajt vagy a juhtej lehetséges alternatív kalciumforrások. A legtöbb tejallergiás embernek enyhe allergiája van, és tévesen hiszi, hogy laktózérzékeny.

Tojás

A tojásallergia is leggyakrabban gyermekeknél fordul elő. A tejallergiához hasonlóan a tojásallergia is ritkán súlyos, és legtöbb gyermek kinövi. A legtöbb allergiával ellentétben azoknak, akik a tojásra allergiásak, nem kell feltétlenül kerülniük minden olyan terméket, amely tojást is tartalmaz. A tojásban lévő fehérjék megváltoznak főzéskor, így előfordulhat, hogy a szervezet nem reagál a tojást tartalmazó pékárukra.

Földimogyoró

Talán ez az egyik legismertebb allergia és amely gyakran súlyos. A földimogyoró-allergia sok embert érint, és tudjuk, hogy anafilaxiás sokkot okoz. Aki földimogyoróra allergiás, gyakran allergiás más csonthéjasokra is, de ez nem törvényszerű.

Csonthéjas magvak

Akik magvakra allergiások ritkán növik ki az allergiát. Lehet, hogy csak egy vagy kétfélére allergiásak vagy az összesre. Tekintettel arra, hogy ez az allergia gyakran súlyos, az érintetteknek kerülniük kell a magvakat biztonságuk érdekében. A mandula, a makadámdió, a kesudió és a fenyőmag mind ilyen csonthéjas gyümölcs.

Szója

A tojás- és tejallergiában szenvedőkhöz hasonlóan a szójára allergiások is gyakran kinövik ezt az allergiát. Az érintetteknek kerülniük kell minden szójaterméket, de szerencsére az allergia ritkán súlyos. Furcsa módon néhány szójaallergiás gyereknek tejallergiája is van, de még nem fedeztek fel összefüggést a két allergia között.

Búza vagy glutén

A búzaallergia nem ugyanaz, mint a gluténallergia. A gluténre allergiásoknak kerülniük kell a búzát, de azok, akik csak a búzára allergiásak, más forrásból fogyaszthatnak glutént, például árpából vagy zabból. A búzaallergia általában nem súlyos, de előfordultak olyan esetek, amelyek anafilaxiás sokkot eredményeztek.

Hal

Sok allergiától eltérően a halallergia későbbi életkorban is kialakulhat. A halra allergiások csaknem 40 százalékánál az allergia felnőttkorában alakult ki. A halallergiások vagy egyféle, vagy minden halra allergiásak. Mivel ez az allergia súlyos lehet, ajánlott, hogy aki halallergiában szenved, biztonsága érdekében kerüljön minden más halfélét is.

Kagylófélék

A kagylóallergia nem olyan közismert, mint a dió- és a földimogyoró-allergia. A kagylókra allergiások ritkán növik ki az allergiát.

Kagylóallergia esetén leggyakrabban a tropomiozin nevű fehérje vált ki immunválaszt. Akik nem a tropomiozinra allergiások, azok általában vagy a protein-arginin-kinázra vagy a miozinra allergiásak.

A legtöbb allergiától eltérően a kagylókkal szembeni allergiás reakciók nem korlátozódnak arra az esetre, amikor az érintett személy lenyeli az ételt. A kagylóallergiát kiválthatja a kagylófőzés gőze, és mivel a kagylóallergia gyakran súlyos, az érintetteknek azt tanácsoljuk, hogy kerüljék azokat a helyeket, ahol kagylót készítenek vagy szolgálnak fel.

Az ételallergia meglehetősen gyakori, nagyjából minden 13. embert érint. A tudósok kutatják az ételallergiák lehetséges gyógymódjait, de még nem találtak megbízhatót. Voltak, akik úgy gyógyították ki magukat, hogy kis mennyiségű allergént fogyasztottak, de eredményeik jelenleg nem meggyőzőek. Egyelőre az ételallergiások számára az a legjobb, ha kerülik az allergiát kiváltó ételeket. Akik nem tudják eldönteni, hogy ételallergiájuk vagy intoleranciájuk van, sok allergiát tesztekkel ki lehet ugyan szűrni, de nem mindegyiket. Allergiavizsgálatok helyett a legjobb megoldás egyszerűen elkerülni a problémás ételeket. Hiszen rengeteg más ennivaló is van.

Forrás: beliefnet.com

almavit kids multivitamin gumivitamin
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.