banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
nani almaecet gumicukor

Milyen egészségtelen változatok lapulnak a saláták között?

Akár fogyni, akár csak egészségesebben szeretnél étkezni, a salátabár a legjobb választás ebédidőben. Egészséges, és általában sok olyan lehetőség van, amelyek segítségével a „nyúleledel” laktató és finom étellé válik. Sajnos a salátabárban található finomságok némelyike nem egészséges választás.

Ez klasszikus hiba, amit az újonnan fogyókúrázók és a veterán egészségesen táplálkozók is elkövetnek. Megtöltöd a tányérodat egy kevéssel mindenből a salátabárban és soha nem jut eszedbe, hogy mi is volt valójában az ebédedben. Végül is minden a salátabárból van. Ez azt jelenti, hogy minden egészséges, nem?

Tévedsz. A magas kalória-, zsír-, cukor-, nátrium- és tartósítószer-tartalmú élelmiszerek mind ott lapulnak bennük. Valójában egyes kiegészítők olyan gyakoriak a salátákhoz, hogy a salátabár ezek nélkül hiányosnak tűnik. Ha ezeket az egészségtelen hozzávalókat hozzáadod salátádhoz, könnyen előfordulhat, hogy minden nap salátát eszel, mégis azt tapasztalhatod, hogy hízol. Mielőtt elkezdenéd kihagyni a reggelit vagy új mérleget vásárolnál, gondold át, mit adsz hozzá salátádhoz. Ha szeretnél egészséges salátát enni, íme, nyolc étel, amelyet kerülnöd kell a salátabárban.

Krémes öntetek

Ki ne szeretné a sűrű, krémes öntettel meglocsoltt salátát? Oka van annak, hogy a ranch dressing elnyerte a „legnépszerűbb salátaöntet” díjat a Cézár, a Kék sajtos és az Ezer sziget mellett. Sajnos ezek a klasszikus ízek rossz választások, ha salátáidat egészségesen szeretnéd fogyasztani. A krémes salátaöntetek magas zsír- és kalóriatartalmúak. Egy evőkanál ranch öntet 73 kalóriát és nyolc gramm zsírt tartalmaz. A Kék sajtos öntetek még rosszabbak, evőkanálanként 76 kalóriát és nyolc gramm zsírt tartalmaznak. Ne tévesszenek meg senkit a zsírmentes öntetek sem, mert általában mesterséges összetevőket tartalmaznak és magas cukortartalmúak. Felejtsd el a krémes önteteket, inkább csepegtess balzsam- vagy málnás ecetet a salátára. Ha úgy gondolod, hogy feltétlenül krémes öntet kell használnod, használj nagyon kis mennyiséget és válassz erős ízűt, például kék sajtost vagy borsost, így egy kis öntet is sokat segít.

Sajt

Melyik salátabárban ne lenne legalább egy vagy két sajtféleség? A salátabárokban bármi lehet, egy kis parmezántól a sajtoknak szentelt teljes részig. Míg a sajt finom öntet a salátán, nem valószínű, hogy egészséges marad a saláta. A sajt viszonylag kis adagban is sok zsírt tartalmaz. Akár több, mint 50 százalék zsírt tartalmazhat ami magas kalóriát is jelent.

Ha azok közé tartozol, akiknek sajtot kell tenni a salátájukra, ne ess kétségbe. A sajt jó kalciumforrás, ezért nem teljesen „üres” kalória. Ennek ellenére tegyél meg mindent, hogy salátád zsírtartalma minimális legyen. Ha találsz, használj két százalékos sajtot. Ha csak a zsíros sajtok közül választhatsz, válassz karakteres sajtot, például kék sajtot, parmezánt, cheddart vagy fetát. Az gazdag ízű sajtok esetén egy kis adag is sokat jelent és segít elkerülni, hogy túl sok sajtot használj.

Krutonok, ropogós tészta, tortilla csíkok és wontonok

Ezeknek a finom feltéteknek semmi közük az egészséges salátákhoz. A ropogós tészta, a tortillacsíkok, a wontonok és társaik mind olajban sülnek, és semmi sem ellentétesebb az „egészséges” jelzővel, mint az olajban sültek. Tekintettel arra, hogy az ilyen feltéteket gyakran fehér lisztből készítik, ezek a ropogós hozzávalók még azelőtt sem voltak egészségesek, hogy a kisültek volna.

A krutont nem olajban sütik, így valamivel jobb választás, mint a wonton, a ropogós tészta vagy a tortillacsíkok. Sajnos a klasszikus kruton nem igazán egészséges . A legtöbb kruton tele van üres kalóriákkal. Ezek a ropogós hozzátevők növelik a kalória mennyiségét a salátában, de nem telítenek el hosszú ideig.

 A kruton, ropogós tészta vagy wonton egészségesebb alternatívája a nyers dió. A kesudió, a mandula és a dió ízletesen ropogóssá teszi a salátát. Igaz, hogy a dió kalóriatartalma magasabb,  de tele van fehérjével, és egész nap segít megőrizni a jóllakottság érzetét.

Bacon

Legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a szalonna nem egészséges választás, mert egy alapból zsíros hússzelet. Aki már sütött szalonnát, az látta, hogy a serpenyőben vagy a tányéron zsír maradt. Ez a sok zsír nagyban hozzájárul a saláta előnyeinek tönkretételéhez.

A szalonnadarabkák vagy baconmorzsák nem feltétlenül jobb választás, mint egy szelet szalonna. A legtöbb salátabárban kínált „bacon” darabok vagy morzsa nem is igazán szalonna. A legtöbb szalonnautánzatból készül, amely magas nátrium- és tartósítószer-tartalmú, míg zsírtartalma nem sokkal alacsonyabb, mint az igazi szalonnáé.

Szalonna helyett próbáld ki a füstölt lazacot. Továbbra is ugyanazt a füstös ízt kapod, de magas  fehérje- és omega-3-tartalommal zsír helyett,. Ha feltétlenül szalonnát kell tenned salátádba, válassz pulykaszalonnát sertéshús helyett. A pulykaszalonna ugyanolyan füstös ízű és ropogós állagú, mint a sertésbacon, de a pulykaszalonna jelentősen kevesebb zsírt tartalmaz.

Cukrozott magvak

A nyers magvak, például a dió vagy a kesudió csodálatos kiegészítője bármely salátának. A dió telis-tele van fehérjével, amely segít, hogy ebéded egész napra eltelítse és egészséges zsírokat tartalmaznak, amelyek jót tesznek a szívnek. Ha nem állnak rendelkezésedre nyers magvak, az enyhén sózott is jó alternatíva, ha figyelsz a sóra a többi összetevőben.

Az egészséges diófélék sokfélesége megkönnyítheti, hogy egy adag kandírozott pekándiót tegyél salátádra, és azt gondold, hogy még mindig egészséges ebéded. Sajnos az ízlelőbimbóid számára ez a kandírozott dió nem egészséges választás. A cukrozott dió, ellentétben nyers vagy enyhén sózott társaival, tele van cukorral. 3 deka kandírozott mandula több mint 10 gramm cukrot tartalmazhat. Tegyél egy jókora gombóc kandírozott kesudiót a salátádra, de akár csokoládét is halmozhatnál rá.

Aszalt gyümölcsök

Gyümölcs, tehát egészségesnek kell lennie, nem? Sajnos az „egészséges” édességek rajongóinak az aszalt gyümölcsök nem jelentenek egészséges kiegészítőt a salátákhoz. A gyümölcsökhöz általában cukrot adnak, hogy felgyorsítsák a szárítási folyamatot. Vagyis az aszalt gyümölcsök, mint például a mazsola, a mangószeletek és az őszibarack, sokkal több cukrot, így sokkal több kalóriát tartalmaznak, mint friss társaik. A szárított áfonya, a saláták egyik leggyakoribb kiegészítője. Egy negyed csészényi azonban akár 130 kalóriát és 29 gramm cukrot tartalmaz.

A friss gyümölcs egy másik történet. Egy nagy eper mindössze hat kalóriát tartalmaz, és 100 gramm szeletelt körte kevesebb, mint 60 kalóriát tartalmaz. A friss gyümölcsök ugyanúgy megédesítik salátádat, mint az aszalt gyümölcsök, de minden extra kalória nélkül. Ha aszalt gyümölcs helyett friss gyümölcsöt teszel salátádra, akkor elkerülheted a cukorral iránti sóvárgást a délutáni órákban, és produktívabb leszel délután háromkor.

Olajbogyó

Vannak, akik szeretik az olajbogyót. Pizzára, italba rendelik és jókedvűen halmozzák salátákra. Sajnos az olajbogyó nem egészséges választás. Mielőtt az élelmiszerboltok polcaira vagy salátabárokba kerülnének, mind a fekete, mind a zöld olajbogyót különféle sókeverékekben érlelik. Ezek a sós fürdők fokozzák az olíva természetes ízét, de magas a nátriumtartalmuk. Egy fél csésze fekete olajbogyó több mint 730 milligramm nátriumot, egy fél csésze zöld olajbogyó pedig több mint 1550 milligramm nátriumot tartalmaz. Egy kis olajbogyó a salátádon az ajánlott nátriumbevitel több mint felét is elérheti.

Magas nátriumtartalma ellenére az olajbogyó a magvakhoz hasonlóan a szív számára egészséges zsírokat tartalmaz. Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy olajbogyót tegyél salátádra, keress csökkentett nátriumtartalmú vagy alacsony sótartalmú olajbogyót. Ezek sokkal egészségesebb alternatívák a hagyományos konzerv vagy üveges olajbogyó helyett. Sajnos a legtöbb salátabár nem kínál csökkentett nátriumtartalmú olívabogyót, ezért előfordulhat, hogy ki kell hagynod az olajbogyót ebédedből.

Tészta- és krumplisaláta

A tészta és a burgonyasaláta minden piknik alapanyaga. Gazdagok, krémesek és ó, annyira egészségtelenek. A legtöbb burgonya- és tésztasaláta majonézzel készül, így tele van zsírral. Egy fél csésze burgonyasaláta közel 200 kalóriát tartalmaz, és a tésztasaláták adagonként gyakran még magasabb kalóriatartalmúak.

Néhány házi készítésű tészta- és burgonyasaláta görög joghurtból vagy zsírszegény majonézből készül, ami jelentősen csökkenti kalóriáját. Sajnos ezek az egészségtudatosabb, módosított receptek valószínűleg nem találhatók meg egy salátabárban sem. A legtöbb tészta- és burgonyasaláta a salátabárokban nem csak zsírban gazdag, hanem tartósítószerrel és nátriummal is tele van.

Az „egészséges” alternatívák, mint például a quinoa saláta és a kuszkuszsaláta, nem biztos, hogy sokkal jobbak. Míg az ilyen gabonasaláták általában kevesebb majonézt tartalmaznak, gyakran aszalt gyümölcs is van bennük. A legtöbb gabonasaláta szintén tele van nátriummal és tartósítószerekkel. Ha nem zöld salátákról van szó, a legjobb megoldás az, ha mást választasz, hacsak nem tudod, hogyan készült.

A legtöbb ember, aki salátabárban ebédel, egészségesen szeretne táplálkozni. Sajnos a salátabárok feltétjei nem korlátozódnak csak egészséges ételekre. Ha már tudod, milyen ételeket érdemes kerülni egy salátabárban, találhatsz egészséges alternatívákat az egészségtelen ételek helyett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy kis sajt vagy három fekete olajbogyó tönkretenné a salátában lévő friss zöldségek egészségügyi előnyeit. Mint mindenben, itt is a mértékletesség a lényeg. Egy kis kandírozott dió salátádat az alacsony kalóriatartalmú ebédből zsírban gazdag étellé varázsolja, de ha csak kevés ropogtatnivalót adsz hozzá, minden rendben lesz.

Forrás: beliefnet.com

hajvitamin
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.