banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
almavit kids multivitamin gumivitamin

Mi az “anyai ösztön”? Lehetséges, hogy egy nőnek ne legyen? Egy gyerekorvos válasza.

„Hallgatni anyai ösztöneinkre a legjobb mód, hogy szeressük és neveljük gyermekeinket” – mondja Edwige Antier, anya, ismert gyermekorvos, az Éloge des mères (Az anyák dicsérete) szerzője.

Mindig találkozol anyákkal klinikádon. Mi késztetett arra, hogy dicsérd őket?

Edwige Antier: Egy kismama ma igazán rosszul érzi magát. A pszichoanalízis, a radikális feminizmus stb. által erősen jellemzett társadalomban divat az anyákat kritizálni azért, ahogyan gyermekeiket nevelik. Anyai ösztön? Nem létezhet, mert azzal a kockázattal járna, hogy lelassítja a nők szerepvállalását. Nagymamák? Csak elavult tanácsokat adnak, és kerülniük kell a rivaldafényt. Ez a nézet annyira elterjedt, hogy praxisomban teljesen elveszett nőket látok. Már a kezdetektől bírálva érzik magukat, a babával kapcsolatos első impulzusoktól kezdve, így megtanulnak nem hallgatni belső hangjukra.

Az anya az egyetlen igazi specialistája gyermekének, ahogy Donald W. Winnicott gyermekorvos mondta, és hinnünk kell neki. Egy anya mindenkinél jobban tudja és érzi, mi a legjobb gyermekének. Célom, hogy megmutassam neki, hogy ő tudja a legjobban, hogy egyedi és nélkülözhetetlen, mert megvan az az “extra” a babájával való kapcsolatban, ami a szakembereknek nincs. Ez az „extra” az anyai ösztön, és vissza kell állítanunk megérdemelt státuszát.

Anyai ösztön – mi is ez pontosan?

Éhes leszel, eszel. Az evés egy ösztön, veleszületett viselkedés, amelytől túlélésünk függ. Ugyanígy az anyai ösztön az az impulzus, amely arra készteti az anyát, hogy gondolkodás nélkül cselekedjen a babájáért: ez a nő lényegéhez tartozik.

Biológusok és neurológusok munkája bizonyítja az anyai ösztön meglétét. A kutatások kimutatták, hogy az oxitocin hormon, amely csak emlősökben fordul elő, az anyai ösztön hormonja: hormonális és genetikai természetüknél fogva a nők anyának születnek.

A gyermeket világra hozó nő valóságos hormonális és érzelmi vihart él át. Ösztönösen hallgat csecsemője szükségleteire: olyan szoros kapcsoltban van a babával, hogy megérzi, ha éhes, fájdalmai vannak vagy fel kell vennie. Ösztönös kommunikációba kezd a babával, amit az Egyesült Államokban „baby talk”-nak hívnak – ez a különleges gügyögés, amely egyfajta buborékba zárja anyát és gyermekét.

Ez a buborék hagy teret másoknak, főleg az apának?

Az anyaméhben a baba összegömbölyödik és zárt helyen van. Amikor megszületik, „kiterül”, és ez kellemetlen számára. Az anya ösztönösen felveszi, magához szorítja, és újrateremti a szükséges védelmet. Az anyának már semmi sem számít, csak a babája. Ez a visszafejlődés meglepi és néha irritálja is a körülötte lévőket, de szükséges állapot.

Fokozatosan nyílik meg ez a buborék, de a gyermeknek szüksége van anyja ölelésének biztonságára, egy biztonságos keretre, amelyen keresztül felfedezheti a világot. Az apának is nagy szerepe van: ő védi az anyát, aki védi a babát! Az anyának hagynia kell, hogy ösztöne legyen az irányadó, és az első néhány hónapban a kicsivel való kapcsolata legyen az egyetlen gondja. Ez normális. És távolról sem féltékeny, a fiatal apa büszke lesz arra, hogy megvédheti az anyát és gyermekét. Arra is gondolnia kell, hogy felesége nőiességét értékelje, ne csak az anyaságát. Apró ajándékokkal vagy gyengéd bókokkal értékelje felesége nőiességét.

Számodra nyilvánvaló az anyai ösztön. Előfordulhat, hogy a nők, akik nem érzékelnek magukban anyai ösztönt, bűntudatot éreznek.

Való igaz, egyes nők nem éreznek semmilyen vonzalmat gyermekük felé. Az anyaság furcsának és ijesztőnek tűnik számukra. Először meg kell találniuk önmagukat, a testüket, és meg kell ismerniük babájukat, mielőtt alkalmazkodnának hozzá. Ezek az anyák megnyugodhatnak: bár előfordulhat egy kis késés, nagyon ritka az olyan anya, akinek nincs anyai ösztöne. Anyának lenni annyi, mint odafigyelni a szükségleteire.

Figyeld meg magad, kérdőjelezd meg a múltadat: az ösztönös részt mindig pszichológiai előzmények rejtik. A nem túl anyás anya családi nehézségekben vagy bizonyos gyermekkori traumákban fedezheti fel, hogy miért nem fejlődik ki anyai ösztöne. Ne felejtsük el, hogy a szüléssel a fiatal nő visszakerül abba a helyzetbe, amiben ő maga volt saját édesanyjával. Saját gyermek- és serdülőkori sebei újra felszínre kerülnek, olykor igen intenzíven az anyaság viharában.

A mai fiatal nők ki vannak téve a pszichológusok egész generációjának kemény megítélésének. Sokéves gyermekorvosi tapasztalatom alatt felismertem, hogy mennyire létfontosságú a fiatal anyuka és saját édesanyja közötti kötelék helyreállítása, mind az ő, mind a babája miatt!

Úgy érted, hogy ahhoz, hogy jól neveld a gyerekedet, jóban kell lenned saját édesanyáddal?

Annál a nőnél, aki ellentmondásos kapcsolatban van saját anyjával, nagyobb a szülés utáni depresszió kockázata. Ami a csecsemőt illeti, azt kockáztatja, hogy megismétlődik nála ez a törés, mindazzal a pusztítással, amit az ilyen típusú konfliktusok serdülőkorban okozhatnak. A gyermeknek előnye származik a nagyszüleihez fűződő kötelékből.

Nem értek egyet a jelenlegi trendekkel, és úgy gondolom, hogy vissza kell állítani az anyák tiszteletét. Nem árt kritizálni, ha szükséges, de hány kudarcot kerülnénk el, ha helyreállítanánk annak tiszteletét, aki életet adott?

Min kellene változtatni, hogy a társadalom, az intézmények és a szakemberek rokonszenvvel tekintsenek az anyaságra?

Volt szerencsém sok éven át Vietnamban, majd Új-Kaledóniában élni, ahol megtapasztaltam az anyai nevelési stílust. Micsoda ellentét van az anyák természetes és ösztönös viselkedése és nyugati elképzeléseink merevsége között!

Megdöbbent távolságtartó kultúránk, amely helyettesíti az anyai jelenlétet – még a babakocsik is képesek erre. Sok más országban az anyák mindenhová viszik babájukat, és megnyugtató jelenlétükkel ringatják őket, amitől önállóak és magabiztosak lesznek. Természetesen ezeket a szokásokat nem tudjuk közvetlenül átültetni életünkbe, de meg kell tanulnunk tisztelni az anyai érzékenységet. Nem szabad lenéznünk azokat a nőket, akik úgy döntenek, hogy otthon maradnak, hogy „igazi munka nélkül” neveljék gyermekeiket. Ösztönöznünk kell a munkaidő szabad megválasztásához való jogot, hogy a csecsemőgondozást és a karriert összeegyeztetni kívánó anyák ezt megtehessék.

Utolsó tanácsod a fiatal anyáknak?

Minden kismamának ajánlom, hogy gyűjtsék az emlékeket: a tésztanyakláncot, az iskolai és óvodai műalkotásokat. Olyan gyorsan telik az idő! Éljék meg teljesen ezeket a gyorsan elmúló  pillanatokat.

De a legnagyobb kívánságom az, hogy anyák és lányaik békében éljenek. Azok a fiatal anyák, akik megszakították kapcsolatukat édesanyjukkal, ne felejtsék el felhívni őt a születésnapján. Tudd, hogy még az idősebb anyukának és nagymamának is élnek anyai ösztönei, és életünk végéig velünk maradnak. Békéljen meg vele, és minden áron tartsa fenn a generációk közötti megértést és tiszteletet. És ne feledjék, az anyaság az élet legszebb és legnagyobb kalandja!

Forrás: aleteia.org

hajvitamin
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.