banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
almavit kids multivitamin gumivitamin

Sok nő számára a teherbeeséssel járó stresszt tetézi az az érzés, hogy lemaradnak.

Nyolc éves koromban jelentkeztem terepfutásra, tisztában voltam vele, hogy versenyen fogok részt venni, és rengeteget fogok futni. Hat évvel ezelőtt csatlakoztam Kelly barátomhoz, hogy megalkossuk a legerősebb csapatot, ami részt vett egy Barátok közt témájú vetélkedőesten. Minden résztvevő tisztában volt vele, hogy lesznek ellenfelek. 30 éves voltam, amikor a sörolimpián a svájci csapat kapitánya voltam, és aranyat akartam.

megpróbálunk gyereket szülni. A szűk családommal kezdtem. Izgultak értem – féltettek, de izgultak. Aztán a barátaimnak mondtam el. Először közeli barátomat, Zoeyt hívtam. Izgatott voltam, hogy megoszthattam vele ezt a hírt. Kiderült, csak én izgultam. Úgy tűnt, Zoeyt egyáltalán nem lelkesítették híreimet. A nagy bejelentésemet követő kínos csend után a beszélgetés az időjárásra és a hazautazásról szóló szellemes tréfálkozásra terelődött. A következő napokban beszélgetéseink megritkultak.

Másfél évig nem értettem, mi történt. Aztán csörrent a postaládám, Zoey üzent. Egy bocsánatkérő levélben, amiben részletesen leírta anyává váláshoz vezető szívszorító útját. Megosztotta velem, hogy hírem féltékennyé és rémültté tette. Annyira megijedt attól a gondolattól, hogy könnyen teherbeesem (ami, nem így történt), és hogy neki csak egy negatív terhességi teszt marad, hogy eltaszított.

Ezekben az esetekben én is benne voltam a játékban

Amikor 38 éves lettem, és belefogtam, hogy önszántamból egyedülálló anyává váljak, meglepődtem, hogy ismét a csatatéren találtam magam. De ezúttal nem vettem észre, hogy ez verseny is, amíg az egyik legközelebbi barátom ki nem zárt az életéből. Számára a verseny túl szoros – és túl személyes – volt ahhoz, hogy fenntartsa a barátságot.

Amikor küzdesz a teherbeeséssel, minden nap versenynek tűnik. Felkészülsz, edzel, tesztelsz, próbálkozol. Kevés fájdalmasabb dolog van annál, mint végiggörgetni a hírfolyamot, és egy híresség bejelentését látni vagy egy barátodét, aki nagyjából ugyanakkor kezdett “próbálkozni”. Örültem nekik, de szomorkodtam magam miatt, de néha nehéz ilyennek lenni, amikor az ember egyedül marad a kispadon.

Bár mindig is tudtam, hogy anya szeretnék lenni, soha nem voltam biztos abban, hogy feleség is akarok lenni. Egyedülállóként 38 évesen rájöttem, hogy az anyasághoz vezető hagyományos út valószínűtlennek tűnik. Miután megbeszéltük, hogy milyen lehetőségeim vannak a terhességre nőgyógyászommal, a méhen belüli megtermékenyítés mellett döntöttünk donor spermával.

Ezen a ponton kezdtem el megosztani a hírt, hogy a tudomány és én közösen megpróbálunk gyereket szülni. A szűk családommal kezdtem. Izgultak értem – féltettek, de izgultak. Aztán a barátaimnak mondtam el. Először közeli barátomat, Zoeyt hívtam. Izgatott voltam, hogy megoszthattam vele ezt a hírt. Kiderült, csak én izgultam. Úgy tűnt, Zoeyt egyáltalán nem lelkesítették híreimet. A nagy bejelentésemet követő kínos csend után a beszélgetés az időjárásra és a hazautazásról szóló szellemes tréfálkozásra terelődött. A következő napokban beszélgetéseink megritkultak.

Másfél évig nem értettem, mi történt. Aztán csörrent a postaládám, Zoey üzent. Egy bocsánatkérő levélben, amiben részletesen leírta anyává váláshoz vezető szívszorító útját. Megosztotta velem, hogy hírem féltékennyé és rémültté tette. Annyira megijedt attól a gondolattól, hogy könnyen teherbeesem (ami, nem így történt), és hogy neki csak egy negatív terhességi teszt marad, hogy eltaszított.

A termékenység egy maraton

Ha küzdesz a teherbeeséssel vagy meddőséggel, nehéz nem hasonlítgatni és versenyezni. Ez az a verseny, amelyen senki sem akar részt venni, de itt vagyunk, és készen állunk arra, hogy részt vegyünk egy maratoni fájdalomban.

Johana és barátja, Luca, rögtön tudták, hogy nehéz dolguk lesz. Johana petefészek-cisztától szenvedett, és el kellett távolítani az egyik petevezetékét. 10 hónapja próbál teherbe esni, de még mindig nincs baba. Két munkatársa is próbál teherbe esni, és szintén küzd ezzel. Johana úgy gondolta, hogy közös problémáik talán közelebb hozzák őket egymáshoz. Nem így van, mondja. “Van egyfajta furcsa energia, amikor a terhességről beszélünk” – mondja. Ez az amiről senki sem akar beszélni. Tehát minden másról beszélünk ” – mondja.

Frances mindenütt érzi a versenyt, ahol megfordul, még baráti társaságában is. „Több versenyen veszek részt különböző ellenfelekkel” – mondja Frances.. Úgy érzi, mindannyian előrehaladnak, miközben ő és férje egy helyben állnak. “Képzeld el, hogy három évig edzel egy maratonra, és olyan keményen futsz, amennyire csak tudsz” – jegyzi meg -, “majd valaki elhalad melletted sétálva, súlyokkal a lábán. Nézed, ahogy áthalad a célvonalon, és ti még mindig kilométerekre vagytok. Ilyen érzés a meddőség. Annak ellenére, hogy a termékenység nem verseny, a vereség még mindig fáj.”

A győzelem izgalma vagy a vereség gyötrelme?

Ha küzdöttél a teherbeesésért, a helyzet iróniája az, hogy gyakran a fájdalom és a veszteség jelenti a nagy kiegyenlítődést. De ugyanolyan könnyen lehet a nagy megosztó is.

“Mindenki története egyedi, de nehéz nem összehasonlítani őket” – mondja Ashley Herndon, házasság- és családterapeuta. “Eleget tettem? Mi a helyes számomra? Nehéz nem összehasonlítani azzal, amit más csinál. A közösségi média egy másik olyan hely, ahol a verseny felerősödik. Az emberek nem látják a könnyeket vagy a rossz oldalt” – teszi hozzá.

Amikor megpróbáljuk megérteni a termékenységet övező versengést, gyakran nehéz meghatározni, hogy az első helyezésről van-e szó, vagy egy olyan rivalizálásról, amely attól a félelemből és bizonytalanságból ered, hogy egyáltalán nem érünk célba.

“Ez egy ördögi kör, hogy be tudjam bizonyítani, hogy a testem működik – hogy jól vagyok -, tehát nem vagyok selejtes” – mondja Herndon. – “Ez egy félelemre épülő verseny”.

Will Kiltz, a CNY Fertility kommunikációs igazgatója egyetért azzal, hogy néha ott van a versengés, de leggyakrabban a félelem a probléma. A versengésből fakadó félelem, szorongás, szégyen és bizonytalanság a meddőség okozta mindennapi stresszen felül csak még pokolibbá teszi a helyzetet. “A verseny egy plusz stresszor, aminek nem kellene annak lennie” – mondja Herndon.

Míg a stressz és a terhesség kapcsolatát vizsgáló kutatások vegyesek, egyértelmű, hogy a további stressz befolyásolhatja a döntést, és a támogató rendszerből való kivonuláshoz is vezethet –, amire pedig szükség van, különösen, ha életünk legmagányosabb harcát vívjuk.

Nem te vagy a szomorú nyertes

Katie öt évig küzdött a teherbeesésért. Az első napokban Katie állandóan üzeneteket váltott legjobb egyetemi barátjával. Nem találkoztak és nem beszéltek telefonon annyit, de a kapcsolat továbbra is fennállt. Egészen addig, amíg Katie barátja nem kezdett szülni, míg Katie-nek csak negatív terhességi tesztje volt. Ebben az esetben a csend nem Katie oldalán kezdődött, hanem a barátjánál. “Miután elkezdtünk próbálkozni, de nem jártunk sikerrel, barátságunk megromlott” – mondja Katie. “Amint teherbe estem, azonnal elkezdtünk SMS-ezni. Nem volt ebben rosszindulat. Egyszerűen nem tudta, mit mondjon, és nem akart fájdalmat okozni nekem azzal, hogy a gyerekeiről és a terhességéről beszél” – mondja.

Bár a fájdalom, hogy utolsó leszel vagy soha nem érsz célba, valódi, van abban is félelem és bűntudat, aki hamarabb fut be.

Kivonulni a versenyből, de felvenni a harcot

Verseny ott lehet, ahol teret hagysz neki. Ha úgy érzed, hogy a versengés egészségtelenné válik, kezdd azzal, hogy felméred a határaidat. “Lehetnek olyan dolgok, amelyeket érdemes elrejteni az idővonalról” – mondja Herndon.

Keresd a kapcsolatteremtési és elengedési lehetőségeket. “Azt hiszem, nehéz mindezt magunkban tartani ” – mondja Herndon. “Találd meg a módját, hogy beszélgess róla. Akár egy közösségben, ahol mások is átélik ezt a tapasztalatot, akár egy támogatási rendszerben, ahol sötét, ijesztő dolgokat mondhatsz és nem fognak elítélni” – teszi hozzá.

A terápia és az öngondoskodás, mint az olvasás vagy podcastok hallgatása, nagyon hasznos lehet, Ha úgy gondolod hogy te és a kapcsolatod képes ezt kezelni, akkor azt is megpróbálhatod, hogy a barátságon belüli versengésről beszéljetek. Lehet, hogy ez nem minden társadalmi csoport számára megoldás, mondja Herndon, de adott esetben terápiás hatású lehet.

10 mesterséges megtermékenyítés és egy 4 és fél kilós baba után első kézből tudom, hogy a termékenység a harcról és kemény küzdelemről szól. Bárcsak Zoey és én megtaláltuk volna a módját, hogy együtt harcoljunk, ne pedig egymás ellen. A két éves maratonom során azt tanultam meg, hogy a termékenységi küzdelmekből elhagyni a versengést nem a fehér zászló lengetését jelenti, hanem egyszerűen le kell tenni a fegyvert, hogy egy másik napon keményebben küzdhess.

Forrás: instyle.com

almavit multivitamin gumivitamin gyümölcszselé
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.