banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
hajvitamin

Íme, mi működik és mi nem. Valljuk be: a legtöbb nőnek vannak striái.

Ashley Grahamnek, Chrissy Teigennek és Khloé Kardashiannek is megvannak (és felvállalják őket). Még a Missguided és az Asos márkák modelljeinek is, és sok ezer másnak is (csak nézd meg a #stretchies oldalt az Instagramon).

De miközben látjuk a hírességeket, akik azt állítják, hogy „szeretik” őket, és striáikat fitogtatják a közösségi médiában, nem mindannyian érezzük így, és ez is rendben van.

Ha tehát megoldást keresel striáidra, beszéltünk Dr. Jennifer MacGregorral, a New York-i Union Square Laser Dermatology okleveles bőrgyógyászával, hogy megtudjuk, pontosan mi is a stria és milyen kezelések hatásosak.

Mik azok a striák?

„A striák a hegesedés gyakori formája, amely a bőr elvékonyodását eredményezi vízszintes csíkokban, ahol a bőr megnyúlik vagy túlfeszül” – mondja Dr. MacGregor.

Az életkor, a genetika, a stressz, a test mérete és alakja, a bőrtípus, a hormonális tényezők, a terhesség, a növekedési rohamok, a közelmúltban végzett műtétek mind hozzájárulnak a striák kialakulásához vagy súlyosságához. A striáknak különböző fajtái és szakaszai vannak.

 „A „Striae rubra” vörös vagy lila stria, amely aktívnak, gyulladtnak tekinthetők és amik növekednek” – mondja Dr. MacGregor. „Ezek Striae Alba-vá (régi, fehér/bőrszínű/vagy fényes striák) válnak, amelyek régebbi, inaktív striákat jelentenek. Ez utóbbiak vékony bőrterületek, amelyekből hiányzik az egészséges kollagén.” Hozzáteszi, hogy a melleken, hason, karon, háton és combokon bukkannak fel leggyakrabban a striák.

Meg lehet szabadulni a striáktól?

A striák rendkívül gyakoriak – gyakoribbak, mint gondolnád. Ráadásul Dr. MacGregor azt mondja, hogy legtöbbször teljesen normálisnak tartják, és egyáltalán nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

De attól, hogy tudod, hogy gyakoriak, nem jelenti azt, hogy szeretni fogod őket. Ha nem rajongsz a csíkokért, valószínűleg már rákerestél a Google-on, hogy milyen termékek csökkentik a striákat – vagy ami még jobb, teljesen megszabadítanak tőlük.

De az igazság az, hogy bármit is ígérnek a krémek, olajok vagy szérumok, nincs olyan vény nélkül kapható termék, amely varázsütésre eltüntetné az összes striát. Dr. MacGregor hozzáteszi, hogy nincsenek olyan kezelések, amelyek megakadályozzák vagy teljesen eltüntetik a striákat. Szóval, mi működik?

Hogyan kezeljük a striákat

A kezelések nem „gyógyítják meg” vagy távolítják el a nyomokat, céljuk az érintett és környező területek egészségesebbé tétele, hogy csökkentsék a striák megjelenését. Ez a kollagéntermelésen múlik. Íme a hatékony lehetőségek.

Helyi kezelések

„Minden terápia célja egészséges kollagén létrehozása, ami megvastagítja és kisimítja az érintett területet, így azok jobban összeolvadnak a környező bőrrel” – mondja Dr. MacGregor. Hozzáteszi, hogy az egyik helyi szer, amely bizonyítottan hatékonyan serkenti a kollagéntermelést, a tretinoin, más néven RetinA.

Számos más kezelés is létezik, amelyek azt állítják, hogy csökkentik a striákat. Dr. MacGregor arra figyelmeztet, hogy a javulás nem feltétlenül garantált.

Ragaszkodjon olyan termékekhez, amelyek garantálják a kollagéntermelés növekedését. Igen, használhatsz arckrémeket tested más területein is. Nem helyi kezelés? Kollagén por, amelyet hozzáadhatsz italokhoz vagy turmixokhoz.

Lézeres kezelések

A striák megjelenésének csökkentésének talán leghatékonyabb (bár a legdrágább) módja a bőrgyógyász által alkalmazott lézeres kezelés. A lézeres kezelések mögött meghúzódó elv ugyanaz, mint a helyié: egészséges kollagéntermelés.

„Azok a lézerek, amik az új és egészséges kollagént stimulálják a bőr vastagítása érdekében, javítanak a striákon” – mondja Dr. MacGregor. „Ebbe beletartoznak a frakcionált felületfelújító lézerek – nem- ablatív és ablatív -, valamint a rádiófrekvenciás hővel működő eszközök.”

Az, hogy melyik lézert használd, a striák fajtájától és színétől is függ. A striae rubra, vagyis a vörös és lila foltok könnyebben kezelhetők. Dr. MacGregor szerint ennek az az oka, hogy ezeket az „aktív” striákat vaszkuláris lézerekkel lehet kezelni, amelyek „csökkentik a gyulladást és elhalványítják az elszíneződést”, valamint frakcionált felületújító lézerekkel, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a terjedést.

A lézeres kezelést helyi kezeléssel párhuzamosan is használhatod. Dr. MacGregor azt mondja, hogy a lézerek „mikroszkópikus csatornákat” hoznak létre, amelyek lehetővé teszik a helyi szerek jobb behatolását, ami viszont több kollagéntermelést tesz lehetővé.

A lényeg: Előfordulhat, hogy nem tudod teljesen eltüntetni a striáidat, és bár sokkal könnyebb mondani, mint megtenni, fontos, hogy elfogadj minden apró jelet, ami téged önmagaddá tesz.

Dr. MacGregor szerint „A megjelenésünk nem határozhat meg minket, értékeinket vagy képességeinket.”

Forrás: instyle.com

nani almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.