banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
porc ízületvédő multivitamin gumivitamin

Három varázsszó, amelyek segítenek felkészülni, hogy visszatérj az otthonodon kívüli karrieredhez.

Míg a munkába való visszatérés hosszú szünet után izgalmasnak tűnhet, ez nem mindig jelenti ugyanazt a gyerekek számára. A tízéves Martin azóta szenved attól, hogy nem látja annyiszor édesanyját, amennyit szeretné, amióta megnyitotta esküvői ruha üzletét. „Anyu már nem akarja, hogy hazamenjek ebédelni” – mondja. – Azt mondja, nincs ideje, és ez elszomorít. A 26 éves Selena nagyon jól emlékszik, amikor édesanyja úgy döntött, hogy visszatér dolgozni: „8 vagy 9 éves lehettem. Akkoriban tényleg úgy éreztem, hogy elhagy.” Egyikük sem volt kellőképpen felkészülve anyja távollétére.

Emily, egy háromgyerekes édesanya bevallja: „Sokkal jobban számítottam. Azt mondtam magamnak, hogy már elég nagyok és minden simán fog menni, de tévedtem.” Amikor Emily öt évvel ezelőtt úgy döntött, hogy visszatér francia tanári állásába, gyermekei nem reagáltak túl jól, különösen a legkisebb. „Akkor még csak ötödik osztályos volt, és nagyon aggódott. Hirtelen azon kapta magát, hogy egyedül kell intéznie dolgait. Nem volt könnyű sem neki, sem nekem. Magára hagyottnak érezte magát. Én meg rossz anyának éreztem magam.”

Legyél elérhető gyermeked számára

Bernadette Lemoine pszichológus, pszichoterapeuta és szeparációs szorongással foglalkozó tanácsadó szülők és pedagógusok számára. Szerinte három varázsszót kell észben tartania az anyukáknak: előrejelezni, megnyugtatni és meghallgatni.

„Három héttel előtte szólni nem elég” – mondja. “Túl késő. Nagyon korán előre kell jelezni, így a gyereknek lesz ideje megszokni a gondolatot. Lehet, hogy az anyukák nem veszik észre, de ez jelentős változás a gyermek életében.”

Másodszor, ami nagyon fontos, a szülőknek mindenféleképpen meg kell nyugtatniuk gyermeküket. „Különösen nagy szükségük van arra, hogy mindennél jobban érezzék anyjuk szeretetét. Például mondhatod a következőt: „Az, hogy már nem vagyok olyan sokat otthon, nem jelenti azt, hogy nem szeretlek. Mindig ott leszek neked, bármi történjék is. Tudd, hogy akkor is szeretlek, ha nem vagyok veled.”

A harmadik lényeges pont: továbbra is elérhetőnek kell lenned gyermeked számára, és figyelned kell rá.

„Amikor 16 év szünet után visszamentem dolgozni, nagyon stresszes voltam” – mondja Emma. „Minden nap 11 óráig dolgoztam, néha hétvégén is. Nem tudtam összeegyeztetni a munkámat és a családi élettel.” Bernadette Lemoine számára az ilyen helyzeteket minden áron el kell kerülni: „Az együtt töltött idő mindenkinek fontos. Még ha dolgozunk is, nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a gyerekeknek még mindig szükségük van szüleikre.”

Forrás: aleteia.org

oxi tüdővédő gumivitamin
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.