banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
nani almaecet gumicukor

Ez a nem szisztematikus áttekintés felvázolja az almaecet eredetére, kémiai összetételére és tulajdonságaira, általános egészségügyi hatásaira vonatkozó jelenlegi ismereteket, valamint a jelenleg rendelkezésre álló ismereteket a zsírraktározásra gyakorolt hatásáról, hatásainak élettani mechanizmusairól, valamint az ecet tulajdonságairól, biztonságosságáról és az elhízás kezelésére javasolt adagolásról.

Az elhízás az egyik leggyakoribb fiziológiai diszfunkció, amely – számos jelzésen keresztül előrejelezheti metabolikus szindróma, rák, szív- és érrendszeri, gyulladásos és egyéb betegségek kialakulását [1,2]. Az almaecet ígéretes élelmiszer-adalékanyag lehet az elhízás megelőzésében és kezelésében. Ez a nem szisztematikus áttekintés felvázolja az almaecet eredetére, kémiai összetételére és tulajdonságaira, általános egészségügyi hatásaira vonatkozó jelenlegi ismereteket, valamint a jelenleg rendelkezésre álló ismereteket a zsírraktározásra gyakorolt hatásáról, hatásainak élettani mechanizmusairól, valamint az ecet tulajdonságairól. biztonságosságáról és az elhízás kezelésére javasolt adagolásról.

A szakirodalom keresése a PRISMA (= preferált jelentési tételek szisztematikus áttekintéshez) kritériumaival [3] (http://prisma-statement.org/) összhangban történt. A kapcsolódó cikkek kereséséhez a Pubmed, Web of Science és SCOPUS 2000 és 2021 közötti adatbázisait használtuk. Ismétlődő vagy egymásnak ellentmondó információk vagy hivatkozások esetén a frissebb forrásokat részesítettük előnyben. A kereséshez használt szavak a következők voltak: almabor, ecet, zsír, elhízás, fogyás és mechanizmusok.

Eredet és tulajdonságok

Az almaecet almából (Malus domestica) készül, amely bakteriális erjesztésen megy keresztül – e folyamat során a cukrot először alkohollá alakítják (például almabor gyártása során), majd ezt követően ecetsavvá erjesztik. Az alma erjesztési terméke az almaecet mellett további biológiailag aktív összetevőket is tartalmaz – galluszsav, katechin Y, epikatekinek és klorogénsav, kávésav, p-kumársav, ferulasav, citromsav és folsav. Tartalmaz továbbá foszfort, kalciumot, rezet, nátriumot, káliumot, A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamint, pektint, ásványi sókat, aminosavakat és antioxidáns hatású flavonoidok.

Pozitív hatásai az emberi egészségre

energia-almaecet

Az almaecetnek antioxidáns, antimikrobiális, daganatellenes, antidiabetikus és egyéb egészségre jótékony hatásai vannak. Csökkenti a vérnyomást és kezeli a hipertóniát. Antioxidáns hatásának köszönhetően megelőzi az oxidatív stresszt és az ezzel összefüggő belső szervkárosodást és az oxidatív stresszhez kapcsolódó betegségeket. Javíthatja a gyomor-bél traktus és az emésztés állapotát. Csökkenti a glükóz és az inzulin koncentrációját a vérben, különösen magas szénhidráttartalmú étkezések után. Ezért a diabétesz elleni természetes gyógymódnak tekintik.

Pozitív hatások súlycsökkentésre

Hatékony eszközként szolgálhat fogyáshoz, mivel több mechanizmuson keresztül is csökkenti a súlyt:

  • Elnyomja az éhség központját a központi idegrendszerben és csökkenti az étvágyat
  • Csökkenti a vérben a szacharidok és lipidek szintjét, amelyek az éhség központjára hatnak.
  • Feltételezhető, hogy lelassíthatja az étkezés utáni székletürítést ezáltal tovább fenntarthatja a jóllakottság érzését.
  • Aktiválja a géneket és az AMPK enzimet (aktivált protein kináz), amelyek serkenti a zsírégetést
  • Csökkenti a lipidek termelődését és felhalmozódását a szervezetben és a májban.

Mind elhízott, mind egészséges embereknél az almaecet fogyasztása csökkentette a testsúlyt, a zsír mennyiségét és a triacilglicerolok szintjét a vérben. Továbbá Nazıroğlu et al. megállapították egereken végzett kísérletekben, hogy ez az ecet antioxidáns hatása miatt megakadályozta a lipidek oxidációját belső szervekben.

Az ecetsav mellett a súlycsökkentésben szerepet játszhat az almaecet másik összetevője is – a C-vitamin. A magasabb C-vitamin koncentrációval bíró emberek 30%-kal több lipidet oxidálnak fizikai aktivitás során, mint az alacsonyabb koncentrációval rendelkezők.

Másrészt Launholt et al jelezte, hogy a nem megfelelő minőségű kutatások miatt az ecet egészségügyi és elhízás elleni hatásáról nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték. Ezért a végleges következtetések levonása előtt több nagyszabású, hosszú távú klinikai vizsgálatra van szükség, amelyekben alacsony a torzítás kockázata.

Lehetséges káros mellékhatások

Az ecetsav túladagolása káros mellékhatásokat okozhat, például gyomorirritációt, gyomorégést és torokirritációt, fogszuvasodást, hányingert és a cukorbetegség fokozott kockázatát. A hipokalcémia csontritkulást (csökkent csontsűrűség, csontritkulás), valamint székrekedést, izomgyengeséget, szívritmuszavart és kimerültséget okozhat. Vannak bizonyítékok arra, hogy a túlzott ecet fogyás miatti haláleset következett be.

Az ecetsav megváltoztathatja egyes gyógyszerek hatását – inzulin, digoxin, vízhajtók, furoszemid, torsemid és bumetanid, ezért nem javasolt együttes használatuk

Általános értékelés és ajánlások

Laboratóriumi állatokon, valamint embereken (egészséges, valamint elhízástól és cukorbetegségtől szenvedők egyaránt) végzett korábbi kutatások meggyőzően igazolták, hogy az almaecet és molekulái számos élettani folyamatra és az egészségre pozitív hatást gyakoroltak, különösen a zsírraktárak és a testtömeg csökkentésére. Az almaecet napi 45 ml-es adagja jótékony hatással lehet a zsírraktárak és a testtömeg normalizálására káros mellékhatások nélkül.

Forrás: heighpubs.org

nani almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.