banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
nani almaecet gumicukor

A fahéj a világ egyik legősibb és legnépszerűbb fűszere még ma is.

A fahéj a világ egyik legősibb és legnépszerűbb fűszere még ma is. A fahéj iránti érdeklődés a közelmúltban megnőtt, amikor egy tanulmány kimutatta, hogy a fahéj segíthet szabályozni a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben (a cukorbetegség leggyakoribb formája) szenvedőknél.

A fahéjról a klinikai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy körülbelül 40 nap után csökkenti a triglicerideket és az összkoleszterint. Vannak tanulmányok, amelyek arra utalnak, hogy az eugenol, a fahéj vegyülete képes elpusztítani a vírusokat egy kémcsőben. A vírus kémcsőben történő elpusztítása (in vitro vírusellenes tulajdonságok) fontos, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy ugyanaz az anyag kiölheti a vírust a szervezetből, ennek ellenére a fahéj intenzívebb kutatásához vezetett. A közelmúltban a tudósok a fahéjat potenciális rákellenes szerként vizsgálják.

A fahéj nagy hatású lehet táplálkozásunkban. De hogyan vigyünk be több fahéjat étrendünkbe? A kutatók azt javasolják, hogy őrölt fahéjat vagy fahéjrudat (amit élelmiszerboltban lehet kapni) fogyasszunk étrendünk részeként. Nem szükséges fahéjtablettát, étrend-kiegészítőt szedni, és nem kell szélsőséges intézkedéseket tenni. Még ha kis mennyiségű fahéjat is adunk étrendünkhöz, az már egészségügyi előnyökkel járhat. Ha a fahéjról alkotott egyetlen fogalma a Cinnabon® pultnál kezdődik és ér véget, olvass tovább.

Először is érdemes átlapozni néhány nemzetközi szakácskönyvet, mivel sok országban használnak fahéjat a sós ételekben, például a görögországi moussaka, az indiai curry, a marokkói báránypörkölt és a mexikói fahéjas rizs.

Íme, 10 ötlet, hogyan adj TÖBB fahéjat életedhez!

  1. Tegyél reggeli bageled tetejére fahéjas krémsajtot.
  2. Keverj össze almaszószt, diót, mazsolát és fahéjat, hogy egy nagyszerű, egészséges harapnivalót készíts.
  3. Szórd meg fahéjjal a frissen pattogatott kukoricát. Nyugodtan rá a vajra!
  4. A fahéjat sima vagy ízesített joghurtba keverd. Dobd fel friss gyümölcs vagy granola hozzáadásával.
  5. Fahéjjal, sóval és borssal megszórt vaj- vagy sütőtököt süss.
  6. Ettél már fahéjas magvakat? Több tucat (több száz?!) recept létezik rá. Íme egy nagyszerű cukormentes változat. Olvassz fel egy-két evőkanál vajat. Adj hozzá annyi fahéjat, hogy paszta állagot kapj – lassú tűzön főzz. Sózd ízlés szerint. Keverd bele a magvakat. Szórd tepsibe, hosszan és lassan süsd (kb. 120 fokon 30-45 percig). Ellenőrizd 30 perc elteltével. A felhasznált mag fajtájától és mennyiségétől függően 30 perc alatt is elkészülhet, de akár egy órát is igénybe vehet. A vajat helyettesítheted repceolajjal, de a vaj íze a legjobb!
  7. A fahéjas kávé finom. Csak tegyél egy negyed vagy fél teáskanál fahéjat csészédbe, és élvezd. Fahéjrudat is használhat a kávé keveréséhez – és igen, ez a keverő ehető. Sőt, néhány gyerek szereti önmagában rágcsálni a fahéjrudat! A fahéj forró csokoládéban is ízletes.
  8. A fahéj sok gyümölcshöz illik. Párolj néhány szeletelt almát, őszibarackot és/vagy körtét fahéjjal, kevés vízzel és kedvenc édesítőszereddel. Melegen vagy hidegen tálald. Szeretnél egy nagyszerű gyors desszertet? Az almát felszeleteljük, mikrohullámú sütőben puhára főzzük, és fahéjjal és kedvenc édesítőszerünkkel tálaljuk.
  9. Tegyél fahéjat egy csinos fűszerszóróba és tartsd az asztalon. Szórd bőségesen forró vagy hideg gabonapelyhekre, francia pirítósra vagy palacsintára. Ha szem előtt tartod, gyakrabban használod.
  10. Ha legközelebb azon tűnődsz, hogyan készítsd kicsit másképp a sült csirkét, nyúlj a fahéjhoz. Csak adj hozzá fahéjat a szokásos fűszerekhez. (Kicsi sót, borsot, fokhagymaport, paprikát, rozmaringot, némi fahéjat például.) A fahéjat aromásan is használhatjuik, vagyis fahéjolajat szórhatunk a levegőbe. Nem világos, hogy ugyanolyan egészségügyi előnyökkel jár-e a fahéj beszippantása, mint az elfogyasztása, de nagyon kellemes lehet. Szerezz be egy jó minőségű fahéjillóolajat (néha kassziaolajat tudsz beszerezni, amelynek ugyanaz az illata, de a Cinnamomum fa más fajtájából származik) és egy diffúzort. Egy tanulmány megállapította, hogy a fahéjolaj belélegzése ugyanúgy növelheti az éberséget, mint egy csésze kávé.

Forrás: beliefnet.com

oxi tüdővédő gumivitamin
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.