banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
hajvitamin

A túlterheltség és a kimerültség érzése manapság sok nő számára problémát jelent. Íme néhány tipp a megoldáshoz.

Nehéz ellazulni, ha az egész nap minden perce be van osztva és nincs időd önmagadra. Ha azonban nem jutsz lélegzetet, fokozatosan felhalmozódik a fizikai és pszichológiai fáradtság. Fennáll annak a veszélye, hogy a fáradtság kimerültséggé fajulhat, ami kiégéséhez vezethet.

„A szünet nem luxus: szükséges az anya – és a család – egyensúlyához” – mutat rá Claudia Arsenaults, a túlzottan stresszes nők professzionális tanácsadója. „Ha az anya nyugodt, az átterjed az egész családra!”

Napközben néhány percre megállni egy kicsit, csak szemlélődni, jó mód, hogy fókuszált legyél, visszanyered önuralmad és folytasd a munkát.

Néhány apró öröm napközben

A napi történésektől való eltávolodás lehetővé teszi, hogy ötleteket találjunk életünk egyszerűsítésére, hogy a családról nagyobb nyugalommal gondoskodjunk. Ha egy pillanatra rátalálsz önmagadra, friss levegőhöz juthatsz, több dolgot tudsz megosztani házastársaddal és barátaiddal. – Nincs időm! Ez a tipikus válasz, amikor egy nőnek azt tanácsolják, hogy szánjon egy percet önmagára. Ez azonban ördögi kör: minél több a stressz, annál nehezebb megállítani. És a kimerültség depresszióhoz vezethet – ami gyakori a fiatal anyáknál.

Napi egy-két apró öröm rengeteget segíthet. A mindennapokban ez jelentheti azt, hogy hálószobádban zárt ajtó mögött tudsz olvasni vagy csak pihenni. „Szükségem van a mindennapi békeórámra. A gyerekek tudják, hogy ez az én időm, és tisztelik ezt” – magyarázza Josephine.

Vannak dolgok, amik feldobhatják hangulatunkat: fürdés vagy szunyókálás, vagy egy csésze kávé vagy tea nyugodt elfogyasztása napjaid része lehet.

A legfontosabb dolog, hogy kapcsold ki a telefont, amikor kikapcsolódsz. Hetente legalább egy szórakoztató tevékenységet is tervezhetsz. Sok lehetőség van erre, lehet ez festés, edzőterem vagy barátokkal való együttlét.

Mit szólnál egy lelki szünethez?

Természetesen nem minden anyának van szüksége ugyanarra, és nem minden anya van ugyanabban a nevelési szakaszban. „Amikor a gyerekek kicsik voltak – magyarázza Brigit, akinek három legidősebb gyermeke házas –, rendszeresen szükségem volt teljes nyugalomra. Most már nincs annyira szükségem a magányos csend pillanataira.”

A legfontosabb, hogy elfogadd személyes határaidat. A szünet lehet társasági, művészi, sport, de lelki is.

A bűntudat félrevezethet

„Ha időt szakítok magamra, mindig bűntudatom van” – vallja Ágnes. – Úgy érzem, nem végzem el a munkámat. Ez az érzés sok mindenre kihat, mert nagyon nehéz a megfelelő egyensúlyt kialakítani. Marian szerint: „Nagyon alaposan át kell gondolnod az életedben felállított prioritásokat, és gyakran valaki mással kell átbeszélned azokat.”

Brigit szerint egy kisgyermekes anyának minden nap kellene egy kis időt biztosítani magának. Ez nagyom fontos! „Csak azt tudjuk adni, amit kapunk” – mondja. „Ha kimerült vagyok, nem tudok semmit adni a körülöttem lévőknek – elfogyott az erőm. Ahhoz, hogy 100%-os legyél, házastársad segítségére is szükséged van. Együtt látni fogjátok, mennyit bírsz el.”

Forrás: aleteia.org

nani almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.