banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor

Paradicsom! Édes, lédús és finom. Mindenki tudja, hogy egészséges, igaz? Aha, persze. De mindenki pontosan tudja, miért egészséges étel a paradicsom?

Hm… Van bennük C-vitamin? Kevés a kalóriatartalmuk? Zsírmentesek? Igen, igen és igen, de ez még nem minden!

Nézzük meg, mitől igazán egészséges választás a paradicsom!

Paradicsom egyszeregy

Egy adag piros, érett, nyers paradicsom (egy csésze vagy 150 gramm) jó forrása az A-, C-, K-vitaminnak, folsavnak és káliumnak. A paradicsom kevés nátriumot, telített zsírt, koleszterint és kalóriát tartalmaz. A paradicsom tiamint, niacint, B6-vitamint, magnéziumot, foszfort és rezet is tartalmaz, amelyek mindegyike szükséges a jó egészséghez.

Ráadásul egy adag paradicsom 2 gramm rostot biztosít, ami a napi ajánlott mennyiség 7%-a. A paradicsomnak viszonylag magas a víztartalma is, így laktató étel. Általában a sok gyümölcs és zöldség, mint a paradicsom is, fogyasztása védelmet nyújt a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a szélütés és a szívbetegségek ellen.

Egy paradicsom egy adag remek tápanyagot tartalmaz, de még ennél többet is!

Egészéges bőr

A paradicsom gyönyörűvé varázsolja a bőrödet. A sárgarépában és az édesburgonyában is megtalálható béta-karotin segít megvédeni a bőrt a napsugárzástól. A paradicsom likopinja emellett kevésbé érzékennyé teszi a bőrt az UV-fény által okozott károkra, ami a ráncok kialakulásának egyik fő okozója.

hajvitamin

Erős csontok

A paradicsom erős csontokat épít. A paradicsomban lévő K-vitamin és kalcium egyaránt kiváló a csontok erősítésére és regenerálására.

A likopinról kimutatták, hogy javítja a csonttömeget, ami nagyszerű módja a csontritkulás elleni küzdelemnek

Küzdj a rák ellen

A paradicsom természetes rákellenes szer. A likopin (ismét!) csökkentheti számos rák, köztük a prosztata-, méhnyak-, száj-, garat-, torok-, nyelőcső-, gyomor-, vastagbél-, végbél-, prosztata- és petefészekrák kockázatát. A paradicsom antioxidánsai (A- és C-vitamin) küzdenek a szabad gyökök ellen, amelyek sejtkárosodást okozhatnak.

Vércukor

A paradicsom képes egyensúlyban tartani a vércukorszintet, mivel nagyon jó krómforrás, amely segít a vércukorszint szabályozásában.

Látás

A paradicsom javíthatja a látást. A paradicsomban található A-vitamin javítja a látást és segít megelőzni a farkasvakságot. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a paradicsom fogyasztása csökkentheti a makuladegeneráció kockázatát, amely egy súlyos és visszafordíthatatlan szembetegség.

Haj

A paradicsom még a hajat is szebbé teszi. A paradicsomban található A-vitamin a haj erősségét és fényét erősíti. (Sajnos a paradicsom nem sokat segít a ritkuló hajon, de szebbé teszi a hajad!)

hajvitamin

Vesekövek és epekövek megelőzése

A paradicsom segíthet megelőzni a vesekövek és az epekövek kialakulását. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy kevésbé valószínű a vese- és epekő kialakulása azoknál az embereknél, akik magjai nélkül fogyasztják a paradicsomot.

Krónikus fájdalom

A paradicsom csökkentheti a krónikus fájdalmat. Ha a közé a több millió ember közé tartozol, akik enyhe vagy közepesen súlyos krónikus fájdalmakkal küzdenek (például ízületi gyulladásból vagy hátfájásból eredően), akkor a paradicsom fájdalomcsillapító hatású lehet. A paradicsomban magas a bioflavonoid és karotinoidokok aránya, amelyek ismert gyulladásgátló szerek.

A krónikus fájdalom gyakran krónikus gyulladással jár, ezért a gyulladás elleni küzdelem jó módja a krónikus fájdalom leküzdésének. (Sok kereskedelmi forgalomban lévő, fájdalomcsillapító gyógyszer valójában gyulladáscsökkentő.)

Veszíts súlyt!

A paradicsom segíthet a fogyásban. Ha ésszerű étrendet és edzéstervet követsz, iktass be sok paradicsomot mindennapi étkezésedbe. Remek nassolnivaló; saláták, rakott ételek, szendvicsek és egyéb ételek „feljavítására” használható. Mivel a paradicsom sok vizet és rostot tartalmaz, gyorsan eltelítenek anélkül, hogy sok kalóriát vagy zsírt vinnél be szervezetedbe.

nani almaecet gumicukor

Hogyan fogyassz több paradicsomot?

  • Adj szeletelt paradicsomot a szendvicsekhez – a tonhalastól a pulykásig
  • Apríts paradicsomot a salátába (ha lehet, hagyjuk szobahőmérsékleten)
  • Használj marinara- vagy paradicsomszószt (konzervet, főttet vagy házi készítésűt) főtt tésztához; jelentős kalóriamegtakarítást jelenthet, ha a tejszínes szószokat paradicsomos szószokra cseréled
  • Igyál paradicsomlevet vagy zöldséglevet paradicsommal
  • Paradicsom reggelire? Tegyél a rántottára durvára vágott paradicsomot vagy add hozzá a reggeli tacohoz
  • Egyél paradicsomot délutáni snackként (apám úgy ette, mint az almát – de használhatsz kést és villát is)
  • Készíts paradicsomos szendvicset – ennek a szendvicsnek a paradicsom a főszereplője, klasszikus öntete a majonéz, de ismerek olyanokat, akik szeretik a paradicsomot mustárral fogyasztani
  • Adj konzerv vagy párolt paradicsomot levesekhez és pörköltekhez, például zöldségleveshez vagy marhapörkölthöz
  • Párolt paradicsommal tálaljuk a sült burgonya (burgonyapüréhez is kiváló)
  • Készítse el saját salsáját sok-sok friss paradicsommal – a salsa kiválóan helyettesíti a zsíros salátaönteteket, valamint nagyszerűen illik húsokhoz, halakhoz és tojásos ételekhez

Forrás: beliefnet.com

banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.