banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
hajvitamin

Ez a súlyos mentális egészségi állapot nem mindenkinél egyforma.

Nagy eséllyel azért kerültél ide, mert te magad vagy valaki, akit szeretsz, depresszióhoz hasonló érzéseket tapasztal és szeretnél mellette lenni. Mindegy, mi az oka, az számít, hogy nem vagy egyedül.

Az Egyesült Államokban évente a 18 év feletti felnőttek körülbelül 9,5%-a tapasztal depresszív tüneteket. A klinikai depresszió 8-ból 1 nőt érint, és a depresszió bizonyos típusai kifejezetten azokat érinthetik, akik menstruálnak vagy szültek.

Tény, hogy a depressziónak nagyon sokféle típusa van – és akár egynél többet is megtapasztalhatsz egyszerre vagy életed különböző szakaszaiban. Habár hasznos megérteni a depresszió spektrumát, mielőtt leküzdenéd azt, de ez nem jelenti azt, hogy képes leszel önállóan felállítani a diagnózist. “Fontos, hogy szakembert keressünk a betegség pontos diagnosztizálásához” – mondja Nicole Cammack, Ph.D. klinikai pszichológus, a Black Mental Wellness és a Sesh Clinical Advisory Board Executive elnöke és vezérigazgatója. “Ne feledjük, hogy mindenki más módon tapasztalhatja meg a depressziót és a depressziós tüneteket, és az online források nem tartalmazzák a tünetek teljességét, és nem elegendőek a probléma azonosításához.”

Itt bemutatjuk a depresszió néhány leggyakoribb típusának tüneteit, amelyekről tudnod kell, valamint a lehetséges kezelési lehetőségeket.

Major depresszíó

Dr. Cammack szerint ha jelentős változást észlelsz közérzetedben legalább két hétig, akkor súlyos depressziós zavart élhetsz át. Ez hatással lehet munkahelyi vagy iskolai viselkedésedre vagy a másokkal való kapcsolatodra. Természetesen a szomorúság vagy a levertség kulcsfontosságú tünet, de a major depressziónak finomabb jelei is lehetnek, beleértve egyszerű, kedvelt dolgok iránti érdeklődés elvesztését, mint például a haj- vagy körömápolás vagy a sportolás. Befolyásolhatja alvásodat, étkezési szokásaidat és napi tevékenységeidet, amit idővel észre is vehetsz.

Lehet, hogy önpusztító gondolataid is vannak, ebben az esetben mindenképpen mentálhigiénés szakembertől kell kezelést kérni.

Tartós depresszíó

A tartós depresszió hasonló a major depresszióhoz, de időtartama eltérő – a tartós depresszió legalább két évig fennáll. “Lényegében az, akinél tartós depressziót diagnosztizáltak, jelentősen levertrnek érzi magát szinte minden nap, legtöbbször legalább két éven keresztül.” – magyarázza Amber Petrozziello, az LMHC, a New York-i Empower Your Mind Therapy tanácsadója.

Lehetséges, hogy hosszú ideje birkózol olyan tünetekkel, mint hangulatod vagy energiaszinted zuhanása, elszigeteltség vagy a reménytelenség fokozott érzése, döntéshozatali nehézségek és bizonyos fizikai tünetek, például étvágyad vagy alvásod megváltozása. 

Mentálhigiénés szakember vizsgálhat tartós depresszió szempontjából, és hogy mennyire boldogulsz a mindennapi életben. „Azonban az,, ami számomra „működik”, másnál hatástalan lehet, ezért fontos, hogy figyelembe vegyük ügyfeleink, barátaink és családjaink egyéni tapasztalatait” – mondja Petrozziello.

Szezonális depresszió

Amint véget ér a nyár és egyre hosszabbak az éjszakák, hangulatod is romolhat. Lehetséges, hogy szezonális depresszióval küzdesz és nem is tudsz róla. Dr. Cammack szerint a tünetek nagyon hasonlóak a súlyos depresszióéhoz, de jellemzően a hideg őszi és téli hónapokban jelentkeznek, melyek a kevés napfényről híresek (ezért használnak a szezonális depresszióban szenvedők gyakran fényterápiás lámpát). A szezonális depresszió tünete lehet a csökkent energiaszint, rossz hangulat, nyugtalanság, motiváció- vagy koncentrációvesztés, valamint az étvágy vagy az alvás megváltozása. Ha a tavasz beköszöntével jobban érzed magad, ez annak jele lehet, hogy szezonális depresszióval küzdesz. Ahogy a napsütéses órák száma ismét növekszik, a szezonális depresszióban szenvedők tünetei javulnak.

Premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD)

Ha úgy gondolod, hogy szélsőséges PMS-t tapasztalsz menstruáció előtt, ez nem feltétlenül igaz. A premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD) nem a PMS egyik típusa, hanem a depresszió egy fajtája és a menstruálók körülbelül 8%-át érinti.

PMDD-d lehet, ha depresszív gondolataid, súlyos hangulatingadozásaid vannak, vagy ingerlékeny, szorongó vagy dühös vagy a menstruáció előtt. Vannak gyakori testi tünetei is, például étvágytalanság, ízületi fájdalom, puffadás, sőt álmatlanság is. A PMDD egyik jele, hogy a tünetek azonnal elmúlnak, amint megérkezik a menstruáció.

A PMDD néhány kezelési lehetősége a hormonális fogamzásgátlás és antidepresszáns gyógyszerek, melyeket gyakran kognitív viselkedési terápiával párosítanak.

Szülés utáni depresszió

Gyakrabban, mint gondolnád, az újdonsült anyukák perinatális hangulati rendellenességet tapasztalnak, beleértve a szülés utáni szorongást, a szülés utáni OCD-t és a szülés utáni depressziót – ez az emberek 15-20%-ánál fordul elő. A terhességi hormonok szülés utáni csökkenése miatt előfordulhat némi perinatális rosszkedv vagy szomorúság (10-ből 7-8 embernél).

A szülés utáni depresszió a szülés és a szülés utáni első 12 hónap között bármikor felléphet: harag, bűntudat, ingerlékenység, alvási vagy koncentrációs nehézségek, és bizonyos esetekben önpusztító vagy a baba ellen forduló gondolataid lehetnek.

Míg a szülés utáni első látogatás négy-hat héttel a születés után szokásos, sok szakértő úgy véli, hogy a rendszeres látogatások hasznosak lehetnek a szülés utáni hangulatzavarok kiszűrésében és a kezelési terv kidolgozásában.

Bipoláris depresszió

A bipoláris depresszió a depresszió súlyos típusa, amely sok embert más-más módon érint, különösen azokat, akiknek túlnyomórészt női hormonjai vannak. “A tanulmányok azt mutatják, hogy a nők nagyobb valószínűséggel mutatnak depressziós tüneteket, azok később jelentkeznek [bipoláris depresszió], és gyakrabban szezonális formában” – mondja Petrozziello. Ez komolyan befolyásolhatja társasági életed, iskolai vagy munkahelyi teljesítményedet. A barátoktól vagy a családtól való elzárkózás, az ingerlékenység és egyéb szokások, mint például a túlzott közösségi média használat, ágyban töltött több idő és a közösségi tevékenységekhez szükséges energiaveszteség, mind gyakoriak – magyarázza Petrozziello.

A bipoláris zavar és a bipoláris depresszió idővel felerősödhet, ezért ha úgy gondolod, hogy tüneteket tapasztalsz, azonnal kérj diagnózist és kezelést.

Szituációs depresszió

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a járvány okozta trauma és gyász komoly hatással volt kollektív mentális egészségünkre, és egyesek számára ez szituációs depressziót jelenthet. „Nehéz megállapítani, hogy a szituációs depresszió elterjedtebb-e, mivel még mindig az átmenet kellős közepén vagyunk. – mondja Petrozziello. Mi is pontosan a szituációs depresszió? Ez egy mentális reakció egy életstresszre, változásra vagy eseményre az adott eseménytől számított három hónapon belül. Az ilyen típusú eseményekre példa lehet egy barát elköltözése, válás, hirtelen baleset, vagy akár valami olyan esemény, amit hagyományosan pozitív életváltozásnak tekintenek, például egy új munkahely.

“A szituációs depresszió tünetei általában kevésbé intenzívek, mint a klinikai depresszióban, például tartós depresszióban vagy súlyos depresszióban” – mondja Petrozziello. Ez azonban nem teszi őket kevésbé nehézzé: fokozódhat a szorongás és a stressz, a sírós epizódok és kedvetlenség és a szokásos tevékenységektől vagy barátaidtól és családodtól való elzárkózás, amelyek mindegyike ijesztő lehet.

További stresszhatásoknak és traumáknak vannak kitéve az afroamerikaiak, beleértve a faji megkülönböztetést, traumát vagy mikroagressziót tapasztalókat vagy annak szemtanúit. “Például egy héttel George Floyd 2020 májusában történt meggyilkolását követően a Népszámlálási Hivatal által gyűjtött adatok arra utaltak, hogy a fekete amerikaiak szorongása vagy depressziója rosszabbodott” – mondja Dr. Cammack. Az ehhez hasonló traumás események hozzájárulhatnak szituációs depresszióhoz vagy elhúzódó depressziós tünetekhez, amelyek súlyos vagy tartós depressziót okozhatnak. Dr. Cammack azonban rámutat: “Csak minden harmadik fekete felnőtt, akinek mentális egészségügyi problémája van, részesül kezelésben, ami hozzájárul az egészségügyii egyenlőtlenségekhez és a depressziós tünetek súlyosbodásához.”

Forrás: instyle.com

nani almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.