banner top almaecet gumicukor
banner top almaecet gumicukor

Bár sok munkába kerülhet, de lehetséges, hogy legyőzze félelmeit. Íme, az emberek tíz leggyakoribb félelme.

Mi az egyetlen dolog, ami megijeszt? Általános félelem? Mitől félnek a többiek? A legtöbb félelem szorongást, légszomjat és bizonyos esetekben egyéb rendellenességeket okoz. Bár sok munkát kerülhet, de lehetséges, hogy legyőzze félelmeit. Íme, az emberek tíz leggyakoribb félelme.

Pókok és kígyók – ó, jaj!

A pókoktól való félelmet arachnofóbiának nevezik. Ez a félelem általában több nőt érint, mint férfit. Sokan, akik félnek a pókoktól, a félelmet azzal társítják, hogy nem tudják, mely pókok mérgezőek és melyek nem.

A kígyóktól való félelmet ophidiofóbiának nevezik. Ezt a félelmet általában rossz személyes tapasztalatoknak vagy a közeli családtagok képzettársítása által kiváltott félelmeknek tulajdonítják.

nani almaecet gumicukor

Milyen magas?

A magasságtól való félelem nagyon gyakori azokban az emberekben, akik megtapasztalták a magasságot, és azoknál is, akik még soha életükben nem másztak fel fára. Ezt a félelmet acrofóbiának nevezik.

Tömeg és nyílt tér

Sokan gyakran félnek olyan helyzetektől, amelyekből nem tudnak könnyen megmenekülni. Ez magában foglalhatja a zsúfolt területeket vagy a nyílt tereket. A tömegtől és a nyílt területektől való félelem kiválthat olyan reakciókat, amelyek mentálisan arra kényszerítik az áldozatokat, hogy elhagyják házukat vagy megakadályozza őket abban, hogy másokkal szocializálódjanak. A lakosság körülbelül egyharmada szenved ettől az agorafóbiának nevezett félelemtől.

Kutyák

Sokan furcsának találhatják, hogy mások félnek a kutyáktól, de ez nagyon gyakori félelem. A cynofóbia vagy kutyafóbia a kutyáktól való félelem. Ezt a félelmet gyakran személyes élményeknek tulajdonítják – például, ha gyermekkorban megharapott vagy megtámadott egy kutya.

Viharok

Az astrafóbia, a mennydörgéstől és a villámlástól való félelem egy másik olyan félelem, amelyet sok ember megtapasztalt,de olyan ember is szenvedhet tőle, aki még sosem élt át ijesztő mennydörgést vagy villámlást– ezt inkább az ismeretlentől való félelemhez kapcsolják.

Azok az emberek, akik ettől a félelemtől szenvednek, képesek egy nagy vihar köré tervezni napjukat és/vagy biztonságos helyen maradnak, amíg a vihar el nem múlik.

Injekciók

Az injekcióktól való félelem trypanofóbia néven ismert. Sok más félelemhez hasonlóan ezt a félelmet is gyakran nem kezelik, mert az érintett emberek minden ilyen helyzetet elkerülnek. A tűktől, vagy csak az attól való félelem, hogy az ismeretlen anyagot fecskendeznek valakibe, előidézheti a tripanofóbiát.

Sok esetben, ha valakinek oltást kell kapnia, orvosi segítséget kér, hogy képes legyen megőrizni nyugalmát és/vagy mentálisan készül fel  meditációval.

Társasági élet

A társasági élettől való félelem sok emberben megjelenik, életkortól függetlenül. A társadalmi helyzetektől való félelem annyira súlyossá válhat, hogy az emberek elkerülik az olyan eseményeket, helyeket és embereket, amelyek valószínűleg szorongásos rohamot válthatnak ki bennük.

Repülés

A repüléstől való félelem tudományosan pteromerhanofóbia néven ismert. Ezt a félelmet hatásosan lehet kezelni expozíciós terápiával. Az érintett személyt fokról fokra ismertetik meg a repüléssel, ami aztán félelmét általában visszaszorítja.

nani almaecet gumicukor

Kórokozók

Akár hiszi, akár nem, germofóbiás embernek lenni valódi félelemet jelent. Ez a kifejezés, a mizofóbia, a baktériumoktól vagy a szennyeződéstől való félelem. A kórokozóktól való félelem arra késztetheti az embereket, hogy otthon maradjanak, kerüljék a zsúfolt helyeket, ahol több a baktérium.

Sok esetben azok az emberek, akik ettől a félelemtől szenvednek, folyamatosan kezet mosnak és fertőtlenítőszereket használnak. Míg mások, akiknek erősebb a félelemérzetük, hajlamosak elszigetelődni.

Forrás: beliefnet.com

banner top almaecet gumicukor
MUTATJUK, KATTINTS IDE >>>
Ez a webhely sütiket használ a funkcióinak biztosítása érdekében. A látogatáselemzést anonim adatokkal végezzük.